CANVI DE CICLE
Política 30/03/2013

Mas i Junqueras es declaren lleialtat

Planifiquen els pròxims passos de l'agenda sobiranista en una reunió posterior a la trobada amb Rajoy

Marc Colomer
3 min
TRES MESOS DESPRÉS DE L'ACORD
 El 18 de desembre del 2012, Artur Mas i Oriol Junqueras segellaven al Parlament el pacte d'estabilitat parlamentària de la desena legislatura. Tres mesos després, amb una situació financera crítica i en plena tempesta política, els mateixos Mas i Junqueras han reafirmat el seu compromís per seguir desenvolupant el full de ruta que conté l'acord.

BarcelonaL'acord segueix intacte i se seguirà desenvolupant tal com està calendaritzat. Aquest va ser el missatge que el president de la Generalitat, Artur Mas, va transmetre al president d'ERC, Oriol Junqueras, dimarts en una reunió al Palau de la Generalitat, segons van relatar a l'ARA fonts coneixedores de la trobada. La cita es va produir dies després de la reunió de Mas a la Moncloa amb el president espanyol, Mariano Rajoy, en què van certificar la sintonia en la necessitat de flexibilitzar el dèficit català, però també les posicions irreconciliables entorn a la consulta d'autodeterminació, prevista per al 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la trobada Mas-Junqueras, però, el president de la Generalitat no va informar el líder d'ERC sobre la reunió amb Rajoy de dies abans. Junqueras se'n va assabentar l'endemà, quan el Govern i la Moncloa la van fer pública. Ara bé, just després que es donés a conèixer, Mas va posar-se en contacte via telefònica amb Junqueras per confirmar-l'hi de primera mà i per posar-lo al cas de com s'havia desenvolupat. Fonts republicanes consultades per aquest diari van restar importància dijous al fet que Mas no l'informés durant la reunió del dia abans i van mostrar comprensió amb la discreció amb què vol portar l'intent d'esgotar la via del diàleg per guanyar legitimitat. Un procés que, com es va refermar en la reunió Mas-Junqueras, ha de ser paral·lel al desenvolupament de les eines per donar cobertura legal a una consulta unilateral si se certifica que la possibilitat de fer-la acordada amb el govern espanyol és inviable.

Símbol de compromís

La reunió va tenir certs efectes balsàmics a les files republicanes, que els últims dies han mostrat neguit amb el suposat viratge de CiU cap al PSC i a les tesis del diàleg amb Madrid, que ERC està convençuda que no té recorregut. Després que Junqueras alertés Mas del risc que "l'excessiva polifonia" a les files de CiU -especialment des d'Unió- "distorsioni" el procés d'emancipació, Mas va traslladar un missatge tranquil·litzador al líder d'ERC en refermar la seva "lleialtat amb els compromisos" adquirits. I Junqueras va tornar a expressar la voluntat d'ERC de mantenir-se lleial al president, malgrat els intents de desestabilitzar el pacte que considera que arriben també des de la federació nacionalista. Ho demostra que van posar damunt la taula la planificació de l'agenda nacional i econòmica per a les pròximes setmanes recollides pel full de ruta del pacte d'estabilitat parlamentària després que s'hagin anat complint els punts que conté, com la declaració de sobirania i l'obertura de la negociació formal amb Madrid. Escenificava així la plena vigència del full de ruta fixat en l'acord. Segons les fonts consultades, en la reunió van abordar qüestions claus com la constitució, els pròxims dies, del Consell Assessor de Transició Nacional, l'impuls del pacte nacional de base parlamentària sobre el dret a decidir i l'avenç dels treballs de construcció de la Hisenda pròpia a partir de l'acord subscrit amb les quatre diputacions. A més, van analitzar els escenaris previsibles en el camí cap a la celebració de la consulta d'autodeterminació i les vies per arribar-hi, fonamentades en les cinc opcions identificades en un informe de l'Institut d'Estudis Autonòmics.

Més enllà del full de ruta sobiranista, també van abordar l'agenda econòmica immediata, amb els pressupostos del 2013 al capdavant. Mas va reiterar a Junqueras la fermesa del Govern per rebutjar uns comptes amb un dèficit enguany del 0,7% que obligaria a una retallada de més de 4.000 milions. Mas jugava amb bones cartes, perquè ja s'havia reunit amb Rajoy i sabia que el president espanyol ara ja accepta la flexibilització del dèficit català, tenint en compte l'esforç fet per Catalunya els últims dos anys. Mas i Junqueras seguiran reunint-se per fer el seguiment de màxim nivell de l'acord CiU-ERC.

stats