Política 31/10/2014

Mas prepara accions legals contra l'"abús de poder" de Rajoy per tombar el 9-N

El president de la Generalitat denuncia que el govern espanyol "utilitza el TC d'una manera impròpia, maldestre i impúdica"

Roger Mateos
2 min
Artur Mas, durant la roda de premsa a la Generalitat / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha acusat aquest divendres el govern de Mariano Rajoy d'actuar amb "abús de poder i abús de dret", perquè "utilitza el Tribunal Constitucional d'una manera impròpia, maldestre i impúdica". Mas ha encarregat als serveis jurídics de la Generalitat que estudiïn accions legals abans del 9-N per defensar les competències de la Generalitat en matèria de participació ciutadana. Les accions legals, en tot cas, se circumscriurien dins del marc de les instàncies judicials espanyoles. Vol actuar "en legítima defensa" amb caràcter d'urgència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al TC "no li pertoca resoldre conflictes polítics que s'han de resoldre des de l'acció política", ha afegit. Mas ha comparegut a la sala de premsa del Palau de la Generalitat, després que aquest divendres al migdia el govern espanyol hagi entrat al registre del Tribunal Constitucional el seu recurs contra el nou 9-N. Mas ha posat de relleu que el govern espanyol "només en 15 dies ha passat de fer broma i escarni" del nou 9-N a presentar-hi un recurs. "Han creuat la línia del ridícul", ha afirmat.

Mas ha anunciat les tres decisions que ha pres en saber la presentació del recurs. D'entrada, "completar l'operatiu per estar plenament preparats" per a la votació del 9-N, tot i que el gruix de l'operatiu ja està a punt, ha explicat. En segon lloc, ha donat instruccions als serveis jurídics de la Generalitat perquè estudiï les "accions legals" que cal emprendre la setmana que ve, abans del 9-N, per denunciar davant la justícia espanyola aquest "abús de poder i de dret" i "protegir" les competències de la Generalitat en matèria de participació ciutadana, que el govern central intenta que no es puguin exercir. En tercer lloc, Mas es reserva l'opció de demanar la setmana que ve la "convocatòria urgent" del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, i d'això ja n'ha parlat amb el seu coordinador, Joan Rigol.

El president també ha destacat que s'hagi "recompost" el consens entre partits sobiranistes que s'havia "esquerdat" arran de la renúncia del Govern a organitzar la consulta del 9-N d'acord amb el que establia el decret de convocatòria. Això "els atabala" i és un dels motius, a parer seu, del fet que a Madrid ara hagin corregit la seva primera reacció de menysteniment cap al nou 9-N.

Un altre dels motius que ho explicaria, segons ha insinuat Mas, és el fet que en els darrers dies han aparegut múltiples informacions sobre corrupció que afectaven el PP, i l'executiu espanyol estaria "gesticulant molt" i apujant el to contra el procés participatiu a Catalunya.

També s'ha referit al fet que la banca suïssa hagi negat que l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, tingui comptes en aquest país. "No sé si és del tot casual", ha dit, que s'hagi "calumniat i difamat" Trias en vigílies del 9-N. "Aquesta medicina ja l'he tastada", ha comentat.

stats