NOU FINANÇAMENT
Política 04/05/2012

Mas reclama un gest social contundent pel pacte fiscal

El president Artur Mas va cridar ahir a una mobilització "contundent" pel pacte fiscal. Avui els assessors econòmics del Govern entreguen a Mas la seva proposta de finançament basada en el concert.

O.m./à.f./m.c.
2 min

BARCELONA."Xoquem contra una paret molt alta, molt dura i molt gruixuda". El president de la Generalitat, Artur Mas, va definir així l'escenari que s'albira pel que fa a la negociació del pacte fiscal amb l'executiu de Mariano Rajoy. Un panorama certament emboirat que va portar Mas a reclamar, davant d'un auditori ple d'empresaris barcelonins, una reacció "contundent" de la societat catalana fins i tot abans de posar la reivindicació sobre la taula del president espanyol. "La reacció no pot venir només del Govern o del Parlament, sinó del conjunt de la ciutadania", va raonar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'auditori, que poca estona abans li havia reclamat benevolència en matèria fiscal -és a dir, que mirés d'abaixar els impostos tan aviat com sigui possible-, va sentir com Mas llançava una càrrega de profunditat contra l'actual finançament autonòmic. "És esperpèntic, estrambòtic", va jutjar Mas, que veu injust que les autonomies siguin responsables de la despesa però que qui ingressi i legisli sigui l'Estat. El problema, segons el cap de l'executiu, arriba quan l'administració central crea més serveis -prestats per les comunitats- i les acaba culpant del dèficit.

El cas és que ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va donar la raó a Mas si més no en una cosa: el xoc de trens és inevitable si es mantenen les posicions. "El problema de Catalunya no és de balanços fiscals, sinó d'accés als mercats", va asseverar, i va presumir de la seva "solidaritat" amb Catalunya en garantir la liquiditat del Govern. El punt de partida de la negociació no pot ser més distant.

Paral·lelament, el president de la Generalitat va anunciar ahir que la setmana que ve rebrà la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, i d'aquí dues setmanes, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, per tractar de la negociació del pacte fiscal, en el marc de la roda de reunions amb els líders dels partits per mesurar forces per atacar la negociació del finançament.

El Carec, a favor del concert

El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (Carec) entregarà avui a Mas la seva proposta de pacte fiscal, que defensa que s'ha de basar en el concert econòmic. Segons ha pogut saber l'ARA, el model dels assessors econòmics del Govern, encapçalats per Salvador Alemany, passa per aconseguir que la Generalitat tingui la caixa i la clau: recaptació, gestió, inspecció i liquidació de tots els impostos, i capacitat normativa sobre aquests. A més, la proposta del Carec passa per fer que Catalunya surti de la Lofca. De fet, la proposta del Carec conflueix amb la que va sortir de la comissió parlamentària d'estudi del nou finançament, avalada, ara per ara, per CiU, ERC i ICV-EUiA, i que el ple del Parlament debatrà abans de l'estiu. Alemany entregarà el document del Carec en un acte aquest migdia al Palau de la Generalitat en què, a més del president Mas, també hi serà la vicepresidenta, Joana Ortega, entre altres consellers.

stats