Política 28/12/2014

Mas i Urkullu fan front comú contra la "recentralització" del govern espanyol

El president i el lehendakari analitzen el context polític en una reunió de dues hores a Vitòria

Ara
2 min
Artur Mas i Iñigo Urkullu al Palau d'Ajuria Enea, a Vitòria / ARA

VitòriaPreocupació compartida. El president Artur Mas i el lehendakari del govern basc, Iñigo Urkullu, han analitzat en una reunió de dues hores aquest diumenge al matí al Palau d'Ajuria Enea el context polític i han coincidit a mostrar preocupació per la recentralització política que, al seu entendre, està operant el govern espanyol de Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trobada s'ha fet aprofitant el partit que les seleccions d'Euskadi i Catalunya jugaran aquest vespre a San Mamés. Han tractat la situació econòmica i política i la crisi institucional del model d’estat, que, a judici dels dos dirigents polítics, s’està agreujant a l’estat espanyol. Segons el comunicat emès per Presidència de la Generalitat –no han fet declaracions a la premsa ni abans ni després de la reunió–, també han tractat sobre els processos polítics per adequar els seus estatus polítics. Davant la disparitat (Mas aposta per un full de ruta independentista de la mà d'ERC i Urkullu per reformar l'Estatut vigent amb els socialistes), un i altre han mostrat la seva preocupació per l’estratègia que el govern espanyol està seguint de creixent recentralització, trencant unilateralment els consensos polítics bàsics que s’havien assolit fa tres dècades. Ambdós dirigents han acordat treballar "de manera conjunta per fer front a aquest procés, respectant les vies d’actualització de l’autogovern que tant Catalunya com Euskadi estan desenvolupant".

El president Mas ha explicat al lehendakari l’estat del procés democràtic català, amb la fita de la consulta del 9 de novembre passat, i els detalls de la proposta d’acord que va explicar en una conferència el 25 de novembre. Els dos dirigents han constatat les similituds i les diferències dels dos processos, "que coincideixen en l’apel·lació a la democràcia i al vot com a mecanisme de resolució de discrepàncies en les societats civilitzades i modernes".

stats