Política 03/11/2017

Méndez de Vigo dona per decretada l'ordre de detenció de Puigdemont abans que es pronunciï la jutge

El ministre esquiva valorar els empresonaments dels consellers i defensa la independència judicial

Júlia Manresa
2 min
Méndez de Vigo respon als periodistes en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Madrid"Està clar que Espanya és una democràcia madura, un estat de dret [...] i que el poder judicial és independent i autònom". Aquesta ha sigut una de les poques valoracions que ha fet aquest divendres el ministre portaveu del govern de Rajoy, Íñigo Méndez de Vigo. Però quan feia el repàs habitual de les últimes jornades i precisament per provar la independència del poder judicial, Méndez de Vigo ha donat per fet que aquest dijous la jutge de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, va emetre l'ordre de detenció del president Carles Puigdemont i la resta de consellers de Brussel·les. Però un dia després Lamela encara no ha emès aquesta interlocutòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre ha rectificat després fora de càmeres i ha assegurat que alguns mitjans ho havien donat també per fet, però també ha deixat entreveure que aquesta decisió de la jutge ja estava presa. Tot i això, Méndez de Vigo i també el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, han esquivat valorar l'empresonament dels membres del govern català. Tampoc Montoro no ha volgut fer cap valoració personal de l'empresonament del vicepresident, Oriol Junqueras, amb qui havia tractat personalment.

El 21-D com l'única sortida per a la "normalitat"

Admet que els presos es poden presentar com a candidats

A part d'això, aquest divendres el consell de ministres ha aprovat diversos decrets i acords en relació amb la convocatòria de les eleccions del 21-D, una convocatòria que han presentat gairebé com l'única sortida a tots els conflictes. Méndez de Vigo les ha presentat com unes eleccions lliures, on podrà votar tothom i "amb totes les garanties". A més, ha celebrat que els partits sobiranistes es presentin a les eleccions: "És una bona notícia", ha afirmat, i ha garantit que tots els que vulguin s'hi podran presentar.

Això sí, sí que ha fet públic el seu "desig" que els partits que s'hi presentin ho facin amb l'objectiu de "recuperar la normalitat" i que aquesta convocatòria electoral sigui per acabar amb el deteriorament de la convivència a Catalunya.

A banda, Méndez de Vigo ha admès que els empresonats poden arribar a ser caps de llista a les eleccions de desembre. "Mentre no hi hagi una condemna ferma, es poden presentar", ha reconegut el ministre d'Educació.

I com que les eleccions les convoca el govern espanyol, el consell de ministres ha aprovat un canvi en els pressupostos de la Generalitat que preveuen una partida de fins a 17 milions d'euros per pagar els comicis.

stats