Eleccions municipals
Política 17/03/2023

El mètode Rufián ja sacseja les municipals (i el Govern)

El republicà viu la primera polèmica com a candidat a Santa Coloma de Gramenet

4 min
Gabriel Rufián i el conseller Carles Campuzano en l'acte de campanya on es va parlar de les residències.

BarcelonaProbablement no serà alcalde de Santa Coloma de Gramenet i probablement no entrava dins dels seus plans haver de ser candidat a les municipals, però Gabriel Rufián està en campanya i això vol dir que, inevitablement, passaran coses. Aquesta setmana ha esclatat una polèmica per una promesa electoral d'ERC sobre residències en aquesta ciutat metropolitana. ¿Això li juga a favor o li juga en contra? El que segur que fa és posar-lo en el focus, allà on se sent més còmode.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer manament del mètode Rufián és que sap que fa anar un altaveu molt gran. El que s'ha guanyat a les xarxes durant anys i el que li dona una tribuna com la del Congrés de Diputats. Així que, des d'aquest faristol, no dubta "a escombrar cap a casa" –en paraules seves– quan li convé. En l'últim debat dels pressupostos generals, el novembre passat, va recordar els "cinc milions d'euros" que ERC havia pactat als comptes "per a un barri abandonat i per a una ciutat abandonada, com és el de Can Zam de Santa Coloma". "En política ets el que aconsegueixes", va concloure.

El segon manament és que té tirada pels mitjans, i això no pot desaprofitar-se. Des de la sala de premsa del Congrés, fa unes setmanes va denunciar que el govern municipal de Santa Coloma feia "males praxis" i li "vetava" actes –des del consistori ho van negar–. I encara va apujar una mica més el to traient a col·lació el cas Pretòria i afirmant que Núria Parlon era alcaldessa des de feia 14 anys, "just en el moment que van posar Bartomeu Muñoz –exalcalde condemnat per corrupció– en un furgó policial". Si algú es pensava que aquest cas era història, Rufián el pensa explotar.

I si les polèmiques arriben, cal veure-les com una oportunitat. Aquest és el tercer manament. Dimarts passat en la roda de premsa al Congrés ningú li va preguntar per l'incendi polític de les residències –que sí que bullia a Catalunya–, però malgrat tot hi va voler dedicar alguns segons per defensar que no havia fet res malament. "Gràcies per la publicitat", va dir a Twitter, reptant a tots aquells que el criticaven.

Explicacions des de Montevideo

La polèmica de les residències és perquè un tuit d'ERC Santa Coloma va anunciar que la ciutat tindria una segona residència per a gent gran si Rufián era "decisiu" al següent mandat. Això va escandalitzar tots els rivals polítics. Si s'escoltaven bé les declaracions del candidat i les del conseller Carles Campuzano, no deien ben bé el mateix. Sobretot el conseller, que era el més curós de tots. Però ja era massa tard: Campuzano haurà de comparèixer al Parlament –forçat per Junts i PSC–, la portaveu Patrícia Plaja va haver de donar explicacions des de la sala de premsa i Aragonès ha hagut de parlar del tema des de Montevideo (Uruguai), on està de viatge oficial. Un vídeo d'un minut i 20 segons de Rufián ha sacsejat la setmana i l'ona expansiva ha arribat al Govern.

Polèmica? Benvinguda sigui. "Si tu poses a Rufián de candidat, Gabriel Rufián farà de Gabriel Rufián. Entre altres coses, perquè per això l'han fet candidat. Té capacitat de viralitzar", explica algú que el coneix bé. Des de la candidatura d'ERC recorden que el punt de partida de la campanya és el que és: "Esquerra tenim tres regidors i el PSC en té 17, partim d'un desavantatge molt bèstia". Davant d'aquest fet, doncs, Rufián ha de fer més que mai de Rufián. El candidat republicà compta amb un aliat indiscutible que no és cap altre que el president del partit, Oriol Junqueras. Ell el va ungir i ell avala el mètode perquè fa allò que vol per al partit: transcendir les fronteres de vot. "A vegades som una mica massa prudents", es lamentava en un acte de precampanya recent. No ho deia pel seu candidat colomenc. "Als municipis no estem acostumats a confrontar. Rufián ho farà", assenyala una veu de la direcció.

El PSC es mobilitza

La designació de Rufián com a candidat va ser rebuda pel PSC, oficialment, amb indiferència. Calia no donar-li més importància del compte, semblava ser la consigna. Els socialistes estan convençuts que l'alcaldia de Santa Coloma ni de lluny perilla, però també han activat la seva maquinària mirant a aquesta ciutat de la riba nord del Besòs. En les últimes setmanes hi han desfilat ministres amb promeses sucoses. La titular de Transports, Raquel Sánchez, es va comprometre a avaluar la viabilitat de cobrir la pota nord de la ronda de Dalt a Santa Coloma. El ministre de Cultura, Miquel Iceta, també va anar a presentar els cinc milions d'euros per a Can Zam, els mateixos dels quals havia parlat Rufián al Congrés.

"No ho veiem com una amenaça molt gran, però és molest per la manera de fer política que té", exposen a l'ARA fonts socialistes que demostren seguir de ben a prop que fa el seu rival. "Va anunciar cinc milions d'euros per a un centre esportiu al barri de Can Zam. No hi ha cap barri que es digui així [és un parc]", burxa la mateixa veu, que diu que els cinc milions són pactats amb ERC, però del "govern de Pedro Sánchez". Ningú pot donar per fet qui guanyarà les municipals a Catalunya. El que sí que és assumible pensar és que aquest cop es parlarà de Santa Coloma de Gramenet com mai.

stats