Política 04/11/2019

Milers de persones protesten amb cassolades i crema de fotos contra la presència de Felip VI a Barcelona

Els manifestants criden consignes com "fora el Borbó" i han tallat l'avinguda Diagonal en diversos trams

Mireia Esteve / Xavi Tedó / Gerard Pruna
3 min
Un grup de manifestants cremant fotografies en la protesta contra la presència de Felip VI a Barcelona

BarcelonaMilers de persones s'han concentrat aquest dilluns a partir de les quatre de la tarda per protestar contra la presència del rei Felip VI, que avui participa juntament amb la princesa Elionor en el lliurament dels premis Fundació Princesa de Girona. Convocats per l’ANC, la CUP, Arran, Pícnic per la República, els CDR i diversos sindicats d’estudiants, els manifestants han cridat consignes com "fora el Borbó" i han tallat l'avinguda Diagonal en diversos trams (des de l’altura de la caserna de la Guàrdia Civil del Bruc fins a l’avinguda Doctor Marañon), enmig d'un gran desplegament policial. S'han produït algunes escenes de tensió entre els manifestants i els assistents a l'entrega dels guardons i també amb els Mossos d'Esquadra. A més, s'han cremat desenes de fotografies del monarca, banderes espanyoles i alguna franquista. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha suspès la seva participació en el míting de JxCat a Lleida per seguir el transcurs de les protestes a Barcelona contra el rei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, també s'ha tallat la B-23 i la sortida 11 de la Ronda de Dalt. Els manifestants han fet soroll amb xiulets i cassoles, i han cridat proclames com "Catalunya antifeixista" o "1 d'octubre, ni oblit ni perdó". Entre les pancartes que porten, n'hi ha amb la cara de Felip VI i el símbol de la corona del revés i tatxat. Durant la protesta, alguns concentrats han escridassat les persones acreditades que entraven a l'acte i els han bloquejat l'entrada per la Diagonal, tot i que algunes han aconseguit passar igualment. El regidor del PP Josep Bou ha estat increpat i insultat pels manifestants.

També s'han viscut moments de tensió a l'alçada de l'avinguda Xile, quan un cotxe ha intentat passar mentre circulaven els manifestants. La conductora ha baixat del vehicle i s'ha encarat als manifestants, però finalment ha fet mitja volta després de parlar amb agents de la Guàrdia Urbana. Poc després, el manifestants s'han desplaçat cap a la dreta quan quatre ultres, entre ells Jaime Vizern, vinculat als GDR del Bages, han baixat per la caserna del Bruc amb una gran bandera espanyola. Els Mossos els han fet fora, però molts dels manifestants continuen en aquesta zona

Tot i que Òmnium Cultural no ha convocat la protesta, també ha mostrat el seu suport a la mobilització de la mà del seu president empresonat, Jordi Cuixart, i el seu vicepresident, Marcel Mauri. Aquesta tarda, Cuixart ha piulat: "cap súbdit, tothom rei". El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, també ha mostrat el seu suport a la manifestació. Mauri ha piulat en el seu compte de Twitter que "el Borbó, imposat pel franquisme, no pot tenir cap privilegi" i ha afegit que està "al costat de la ciutadania que des dels carrers defensen els drets i la llibertat contra la repressió i la monarquia".

Representants dels partits independentistes (ERC, JxCat i la CUP) també s'han sumat a la mobilització. Entre altres, el regidor i diputat d’ERC Ernest Maragall, que hi ha assistit acompanyat del diputat Joan Josep Nuet i el vicesecretari d’organització d’ERC, Isaac Peraire.

Ovació al rei dins el recinte

En paral·lel, Felip VI, que ja és dins el Palau de Congressos acompanyat de Letizia Ortiz i les princeses Elionor i Sofia, ha rebut una ovació tancada quan ha entrat a l'auditori del Palau de Congressos de Barcelona. La sala, amb capacitat per més de 1.000 persones, l'ha rebut dempeus i amb un llarg aplaudiment quan s'ha assegut a la primera fila de l'acte. També hi ha hagut algun crit de "Viva el rey". Entre els assistents no hi ha cap representant de la Generalitat. En canvi, sí que hi ha la delegada del govern a Catalunya, Teresa Cunillera, el president del Senat, Manuel Cruz, i la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo.

stats