Corrupció
Política 07/11/2022

Millet i Montull només han tornat la meitat de l'espoli al Palau de la Música

Les seves famílies han abonat prop de 12 milions d'euros

2 min
Fèlix Millet, Jordi Montull i la filla, Gemma, al banc dels acusats en la primera sessió del judici pel cas Palau

BarcelonaTretze anys després que esclatés el cas del Palau de la Música, quan els Mossos d'Esquadra van entrar a escorcollar la institució cultural, els perjudicats només han recuperat la meitat dels diners. L'Audiència de Barcelona ha rescabalat prop de 12 milions d'euros dels 23 espoliats a la institució cultural i a l'Orfeó Català per Fèlix Millet (condemnat a nou anys i vuit mesos de presó) i Jordi Montull (condemnat a set anys i mig), però encara queden pendents de consignar onze milions més. Les famílies dels exresponsables del Palau són qui més diners han ingressat als jutjats, però Millet i Montull encara no han pagat ni un euro dels 4,1 milions i 2,9 milions de multa que els va imposar el tribunal, respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les famílies Millet i Montull han aportat 11,5 dels 12 milions d'euros recuperats amb el seu patrimoni. De l'expresident del Palau s'han recuperat més de sis milions d'euros, i de la seva dona –ja morta– i les filles, prop de tres milions. De Montull, s'han recuperat 1,6 milions d'euros, i de la seva filla Gemma, 800.000 euros. Però encara els queda una important quantitat per ingressar. De fet, Millet i Montull tenen dues causes pendents cadascú per aquest motiu. Un jutjat de Granollers investiga Millet per la desaparició de part del seu patrimoni embargat –un piano de cua i uns ullals de marfil, entre altres– que havia de servir per retornar els diners espoliats i Montull està a un pas del judici per amagar a la justícia que cobrava diners del lloguer d'una finca embargada.

A més, un jutjat de Barcelona investiga Millet, les seves filles i Montull per amagar que també cobraven els diners d'uns altres lloguers de finques embargades, segons una denúncia del Palau de la Música. La institució també s'ha presentat al concurs de creditors de l'extinta Convergència per intentar recuperar els 6,6 milions d'euros que el partit es va embutxacar amb les comissions que algunes constructores li feien arribar via el Palau per assegurar-se l'adjudicació d'obres públiques. Aquests diners, però, no formen part de les quantitats que l'Audiència de Barcelona ha de rescabalar perquè estan pendents d'un altre procediment als jutjats mercantils. De fet, el Palau serà un dels últims a cobrar aquests diners perquè, un cop es resolgui aquest concurs, qui té prioritat per cobrar són els creditors del partit.

Impagament de multes

Millet i Montull no són els únics condemnats que no han pagat les multes que els va imposar l'Audiència de Barcelona i que va ratificar el Tribunal Suprem. Dels 12,2 milions d'euros en sancions, només s'han pagat 223.000 euros. La filla de Montull també deu els 2,6 milions d'euros de multa i l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, només ha pagat un 10% dels dos milions imposats com a sanció.

Quatre dels condemnats que tenien una multa més baixa (entre 3.000 i 7.500 euros) l'han pagada, un cinquè s'ha declarat insolvent i un sisè ha pagat 150 euros de més, que el tribunal manté retinguts a l'espera que s'acabin de taxar les costes del judici, a les quals també han de fer front els condemnats.

stats