Política 02/12/2014

El ministre de Justícia equipara el procés independentista amb els moviments feixistes del segle XX

Rafael Catalá assegura que el sobiranisme actua "apel·lant al lideratge carismàtic d'un líder" i amb la "mobilització de masses"

Acn
2 min

MadridEl ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá, ha equiparat aquest dimarts el procés independentista a Catalunya amb els moviments nazis i feixistes de l'Europa del segle XX. Sense citar-ho directament, ha afirmat que a Catalunya es busca substituir les tesis de Rousseau sobre la sobirania nacional per les de l'ideòleg nazi Carl Schmitt, que defensava la "superació de la llei democràtica" apel·lant "al lideratge carismàtic d'un líder i a la mobilització al carrer de les masses per confondre-les amb el conjunt de la societat i que la força dels fets es plantegi davant la llei democràtica". Tot plegat, ha dit, resulta "d'allò més inquietant i té precedents d'infaust record que tots vostès coneixen".

Catalá ha fet aquestes manifestacions en un esmorzar informatiu presentat per la ministra de Foment, Ana Pastor, on ha assistit també la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría; la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, i també el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce.

Segons el ministre, "la subversió dels principis democràtics és al darrere dels intents d'una determinada voluntat de situar-se per sobre de la voluntat general, que des que Rousseau la va definir és la que funda el dret a les societats democràtiques i es troba a la base mateix de la sobirania nacional".

En canvi, ha apuntat, es vol substituir Rousseau per Schmitt, filòsof alemany de principis del segle XX que es va afiliar al partit nazi i que defensava imposar el "poder de decisió". Segons el ministre, ara a Catalunya es pretén "el retorn a aquest tipus de plantejaments", fet que "a més d'ucrònic compromet els drets de tots els espanyols".

Per aquest motiu, Catalá ha assegurat que és "urgent" desfer tan aviat com sigui possible "la idea letal" que la política "és diferent de la llei, i, per tant, que els tribunals no han de fer política", perquè "sense respecte a la llei desapareix la política i la democràcia". "Deixem actuar la justícia i al seu costat dialoguem tant com faci falta, però no oposem una cosa a l'altra", ha dit.

stats