Política 27/07/2015

Iceta: "L'autonomia no serà suspesa. Una DUI seria anul·lada pel TC"

El candidat per al 27-S diu que el PSC no donarà "mai suport a cap mesura que situï" Catalunya "fora de la legalitat" i avança que no estarà "al costat del Govern" per donar una resposta així a l'Estat

Acn
2 min
Miquel Iceta amb els candidats de les llistes del PSC, aquest dilluns aguantant un cartell amb una frase seva / ACN

BarcelonaEl líder del PSC, Miquel Iceta, ha negat que l'Estat vagi a suspendre l'autonomia de Catalunya, fins i tot en cas que es declarés la independència. El socialista s'ha apuntat a la teoria del ministre d'Exteriors, el popular José Manuel García-Margallo, que diu que per frenar una declaració unilateral simplement hi hauria prou amb que "l'anul·lés el Tribunal Constitucional". Iceta, que ha fet aquestes declaracions després de fer-se la fotografia amb tota la seva candidatura per al 27-S, ha advertit també que mai donarà "suport a cap mesura" que situï Catalunya "fora de la legalitat", encara que aquesta fos la "resposta" del Govern a una acció de l'Estat. "No podríem estar així al costat del Govern", ha avisat.

El PSC no creu que l'Estat suspengui l'autonomia si el Parlament o el Govern posteriors al 27-S declaren la independència. Tant és així, que Miquel Iceta ha estat taxatiu aquest dilluns quan, fins i tot fent-ne broma, ha dit que volia "donar una primícia: L'autonomia de Catalunya no serà suspesa".

Per al socialista, això és tan evident que fins i tot "algú tan poc sospitós" com Margallo ho creu així. "Una declaració unilateral d'independència senzillament seria anul·lada pel Tribunal Constitucional, com la declaració de sobirania de gener de 2013", ha sentenciat. I és que Iceta creu que aquesta possibilitat de la suspensió es posa sobre la taula perquè "a alguns els encanta especular sobre això perquè sembla que d'això treuen pit", però per a ell, "la creació de gegants fantasmes no fa les lluites més èpiques" i la possibilitat és inexistent.

Amb tot, i després que el president de l'ANC, Jordi Sánchez, hagi dit en una entrevista a l'ACN el dissabte que si hi ha una suspensió Catalunya tindrà "una resposta", Iceta ha advertit que ell no estarà del costat d'un Govern si aquesta resposta no s'ajusta a la llei vigent. "No donarem suport a cap mesura que ens situï fora de la legalitat. I per tant no ens podrem situar mai al costat d'un Govern o una institució que desconegui la legalitat o se la salti de forma conscient", ha conclòs.

Iceta ha fet aquestes declaracions després de fer-se la fotografia oficial amb tots els seus candidats i membres de les llistes per al 27-S. I és que per al socialista, l'oferta electoral que ofereix el PSC és la que ara més convé als catalans. "El Govern que hem tingut ha estat el de l'embolic, les retallades i cap avenç concret. Un embolic del que no saben com sortir. Unes retallades en educació, sanitat i benestar. I cap avenç ni cap nova competència ni res", ha criticat.

stats