Política 15/08/2014

El PSC s'ofereix a Mas per buscar una alternativa si el 9-N fracassa

El socialista creu que votar sense l'aval del TC "posaria en risc l'autogovern" i confia que Mas "no farà res fora de l'estat de dret"

Acn
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, durant l'entrevista amb l'ACN

BarcelonaEl PSC s'ofereix al Govern per buscar un acord que permeti una nova consulta si finalment el 9-N fracassa. Així ho ha explicat el primer secretari, Miquel Iceta, en una entrevista a l'ACN. Segons Iceta, "abans que acabi el setembre" el 9-N estarà suspès pel TC, i aleshores Artur Mas "haurà de decidir" si opta per "l'estratègia d'ERC que se situa fora de l'estat de dret" o busca el pacte amb l'Estat per fer una consulta. El líder del PSC creu que votar sense l'aval del TC "posaria en risc l'autogovern", i confia que Mas "no farà res fora de l'estat de dret".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer secretari té molt clar que la consulta quedarà aviat invalidada i no es podrà celebrar, però Iceta assegura que la via del referèndum "legal i acordat amb l'Estat" que els socialistes han estat defensant és l'única via. És per això que el líder socialista ofereix el seu suport al Govern, a Artur Mas i a CiU per iniciar aquest nou camí si el 9 de novembre fracassa i els catalans no poden votar. Això sí, els socialistes només podrien entrar en escena si ERC no "marca" el ritme dels esdeveniments que ha de seguir l'executiu. "El president Mas haurà de decidir si segueix o no l'estratègia marcada per ERC, que tard o d'hora se situa fora de l'estat de dret perquè considera que pot fer una consulta encara que no sigui legal i acordada. Per nosaltres no és acceptable, ni bo, ni convenient. I haurà de ser ell qui triï si vol seguir lligat a una estratègia que porta al trencament o intentar un nou acord", ha dit Iceta, que ha conclòs: "Per a un nou acord, amb nosaltres hi podrà comptar".

I és que el primer secretari del PSC no tanca portes a cap acord possible amb el Govern de la Generalitat. "Per buscar un nou acord entre Catalunya i la resta d'Espanya, per treballar i buscar una consulta legal i acordada, sempre es podrà comptar amb el PSC. Des del primer dia", afirma rotund. Miquel Iceta, a més, ha volgut remarcar que en aquest debat sobre el 9-N i en el que es pugui suscitar després si finalment no es vota, el PSC "estarà al costat dels que defensin que la consulta ha de ser legal i acordada, i que si no és així no se celebrarà".

Les fórmules per arribar a un acord amb CiU si trenca amb ERC fruit de no voler treure les urnes sense l'aval de l'Estat són, per Iceta, diverses, i ni tan sols es limiten a la consulta, sinó que obre la porta a anar més enllà. "Per fer coses amb les quals estem d'acord, es pot comptar amb nosaltres, dins o fora del Govern, amb les formules que faci falta", ha sentenciat, tot alertant, però, que no els correspon a ells "prendre aquesta iniciativa".

Vaticina una suspensió del 9-N abans d'octubre

Miquel Iceta s'ha mostrat també sorprès perquè alguns partits estiguin plantejant la possibilitat d'allargar el debat sobre si se celebrarà o no la consulta fins al 9 de novembre. Segons el socialista, el 9-N té data de caducitat i no arriba al mes d'octubre. "Si els plans del Govern s'acompleixen i la llei de consultes s'aprova abans d'acabar el setembre, la convocatòria es produiria abans d'acabar el setembre, també. I si la pregunta és la que han acordat, abans d'acabar el setembre estarà suspesa. No caldrà esperar al novembre", ha vaticinat el primer secretari.

És en aquest moment, quan l'alt tribunal prengui aquesta mesura cautelar, quan "el Govern haurà de dir que accepta la resolució, com no pot ser d'altra manera, o si s'embranca pel camí que sembla voler ERC i que se situa fora de la legalitat".

Miquel Iceta ha volgut recordar també que seguir aquest camí portaria a unes conseqüències que no serien "les millors" per a Catalunya. En aquest sentit, el socialista ha afirmat que acabar votant sense l'aval del TC "posaria en risc l'autogovern" dels catalans, apuntant, sense esmentar-ho, que es veuria amenaçada l'autonomia per una possible suspensió. Amb tot, Iceta ha remarcat que "vistes les repetides declaracions del president Mas", confia que "no farà res fora de l'estat de dret".

stats