Canvi de cicle
Política 10/02/2013

L'ACM impulsarà una assemblea per dissenyar com han de ser els municipis d'un estat català

El congrés es convocarà dilluns i tindrà per títol 'Catalunya, nou estat d'Europa', segons avança Miquel Buch

Acn
4 min
El president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch. / ACN

Premià de MarConstruir el món local de l'estat propi. Aquest és l'objectiu principal del congrés municipalista que l'Associació Catalana de Municipis anunciarà dilluns vinent, durant l'assemblea que té convocada, i que portarà per lema 'Catalunya nou estat d'Europa'. Així ho ha avançat, durant una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, el president de l'ACM, Miquel Buch. "El més important és que algú ha premut el botó, i aquesta ha estat l'ACM", ha assegurat Buch, tot afegint que l'objectiu del congrés és motivar un debat entre ajuntaments, consells comarcals i diputacions per "dibuixar" i tenir "la feina feta" amb vista al moment en què s'assoleixi "aquest nou estat". Miquel Buch emmarca l'objectiu de dissenyar el nou món local de l'estat propi dins del procés de construcció d'estructures d'estat anunciat pel president de la Generalitat, Artur Mas. En aquest sentit, el president de l'ACM afirma que "el que ens hem de proposar el proper any és preveure com ha de ser la nova arquitectura, les noves estructures d'estat de què parla el president; una d'elles seran els ajuntaments".

Aquest objectiu és el que motiva la convocatòria del congrés 'Catalunya nou estat d'Europa', que Buch anunciarà durant l'assemblea que l'ACM celebrarà dilluns que ve a Barcelona, i a la qual també hi assistiran el president Mas i la vicepresidenta, Joana Ortega. I aquest objectiu, segons Buch, el que també persegueix és "treballar per sortir de l'encotillament que tenim ara mateix amb les lleis espanyoles". "No podem formar part d'aquesta cotilla de les lleis espanyoles", sentencia Buch, tot afegint que les normes de la legalitat estatal que afecten els ajuntaments "no tenen sentit i no tenen voluntat de fer-les modernes, ni de fer-les adreçades a obtenir majors i millors serveis". En oposició a aquest escenari, el president de l'ACM aposta per construir un nou món local mitjançant un congrés que es prepararà dialogant amb consistoris, consells comarcals i diputacions.

"L'únic que pretenem amb aquest congrés és començar-lo ara i donar-nos força mesos per parlar-ne", indica Buch. Anant a un àmbit més concret, el president de l'Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar assenyala que ha de servir "per parlar de regeneració democràtica, de si hem d'estar escollits com ara o amb altres sistemes, de l'acció directa, de la segona volta". Des d'aquests extrems, fins als serveis que s'han de donar per part dels consistoris.

Poc finançament i excés de serveis

Pel que fa a la situació estrictament actual, el president de l'ACM denuncia el finançament que reben els ajuntaments i carrega contra l'actitud del govern espanyol amb el pla per pagar a proveïdors que va iniciar. "Enlloc de millorar el finançament", afirma Buch, el que l'executiu de Rajoy fa és dir que continuaran "igual de mal finançats" i que serà el govern estatal qui delimitarà "què es paga o no es paga". En aquest sentit, compara l'actitud de l'executiu popular amb la d'un "nen gran" que "abusa dels més petits".

La situació precària dels consistoris es veu agreujada, afegeix el president de l'ACM, pels serveis que es donen. Preguntat sobre els que se n'hauria de poder prescindir, Buch assenyala les inspeccions de contaminació lumínica i acústica, les escoles bressol i de música, alhora que destaca la quantitat de personal que s'ha de tenir en centres com ara biblioteques.

Revisió de competències abans de supressió

Pel que fa al debat sobre l'aprimament de l'administració i el d'evitar duplicitats, Miquel Buch assegura que no ho volen obviar perquè són partidaris de l'aprimament, però demana examinar abans "per què serveixen, què poden fer i quina autoritat poden donar" diversos organismes com els ajuntaments, els consells comarcals i les diputacions.

Seguint aquest fil, el president de l'ACM assegura que la llei que s'elabora des del Govern "no apunta" cap a la supressió sinó cap a "veure quins serveis poden prestar". Buch obre la porta a estudiar la cessió de competències d'ajuntaments cap a consells comarcals, per exemple, ja sigui de forma voluntària o fins i tot obligatòria depenent de la tipologia i la mida dels municipis.

Fusió sense trair als principis

En darrer terme, preguntat sobre la relació de l'ACM amb la Federació de Municipis de Catalunya i el seu futur, Buch ha citat Miquel Martí i Pol assenyalant que "tot està per fer i tot és possible". Interrogat concretament sobre una possible fusió, Buch assegura que l'Associació Catalana de Municipis no pot "renunciar" al fet que "respon a una estructura catalana i no espanyola" i també a què "no hi ha ajuntaments amb més representació que altres". "Si aquests dos grans trets fonamentals es respecten", indica Buch, no hi ha "problema a l'hora de parlar de fusió". De totes maneres, el president de l'ACM es mostra convençut que "hi ha coses molt més importants que la fusió de les dues entitats".

stats