Política 19/02/2015

El Moianès decidirà el 22 de març si vol ser una comarca

El Govern i els alcaldes del territori es reuniran la setmana vinent per tancar els serrells del procés participatiu

Acn
2 min
La vicepresidenta Joana Ortega aquest dijous al matí al Parlament de Catalunya / ACN

BarcelonaEl Moianès celebrarà el proper 22 de març el procés participatiu per referendar la creació d'una nova comarca. La vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, es reunirà a finals de la setmana que ve amb els deu alcaldes del Moianès per fixar la pregunta de la consulta, i ha assegurat que "el Govern ho té tot preparat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La número dos de l'executiu català també ha anunciat aquest dijous en seu parlamentària que hi ha "converses molt avançades" per tal que el Consorci del Moianès s'adscrigui "temporalment" a la Diputació de Barcelona i, d'aquesta manera, en pugui el funcionament abans que es constitueixi la comarca, una de les preocupacions dels batlles del territori.

Ortega ha assegurat que, en aquest interval de temps previ al procés participatiu i a la possible creació de la comarca del Moianès, el Consorci "està funcionant correctament, amb tota tranquil·litat". L'alcalde de Moià i diputat d'ERC al Parlament, Dionís Guiteras, ha puntualitzat des de Twitter que el Consorci "des de l'1 de gener treballa al 20% per no poder complir" amb la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, impulsada pel govern espanyol.

D'altra banda, responent a la interpel·lació del diputat de CiU David Bonvehí, la vicepresidenta i consellera de Governació ha recordat que la primera data plantejada per celebrar el procés de participació va ser l'1 de febrer. "Per encaix amb les agendes dels alcaldes no va tirar endavant", ha matisat.

En qualsevol cas, tal com va quedar estipulat en la moció presentada per ERC, la celebració es produirà abans del 30 de març. En la trobada amb el territori de la setmana vinent –dijous o divendres que ve–, Ortega ha explicat que "aportarà tots els elements imprescindibles perquè la consulta es pugui dur a terme". Un procés que, ha dit, comptarà amb "el suport logístic" del departament de Governació, "que ja hi té certa experiència", ha ressaltat.

Els alcaldes del Moianès celebren que finalment s'hagi trobat un punt d'acord entre el territori i Governació. El batlle de l'Estany, Salvador Tresserra, ha explicat a l'ACN que la consulta es farà el mateix dia als deu municipis del Moianès, i ha dit que ara, cada ajuntament haurà de decidir els locals on es podran dur a terme les votacions. Tresserra ha assegurat que Joana Ortega els ha garantit ple suport logístic i serà el mateix departament de Governació qui s'encarregarà de facilitar les paperetes i urnes per dur a terme el procés participatiu.

stats