Política 16/10/2018

La Moncloa recorrerà divendres al TC la reprovació del rei al Parlament

Calvo critica que el Parlament intenti “traçar” la “forma” d’Estat a Espanya

Sònia Trujillo Morera
2 min
La vicepresidenta, Carmen Calvo i la ministra de Justícia, Dolores Delgado, a la recepció al palau reial del dia 12 d'octubre

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha anunciat aquest dimarts que divendres l'executiu proposarà un recurs al Tribunal Constitucional perquè, segons ha assegurat, "no es pot en un Parlament autonòmic" intentar "definir la forma d'Estat" d'Espanya, en referència a la reprovació al rei Felip VI i a la petició d'abolició de la monarquia del passat 11 d'octubre al Parlament de Catalunya.

El text va ser presentat pels comuns, i aprovat gràcies a Junts per Catalunya, ERC i Catalunya en Comú - Podem, a més de l'abstenció de la CUP. Poques hores després de la votació, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va dir que estudiava "les mesures legals al seu abast" per impedir "aquelles actuacions que soscavin la posició constitucional de totes i cada una de les institucions de l'Estat".

La vicepresidenta ha afirmat ara, als passadissos del Congrés, que aniran al TC, com també ho van fer fa uns mesos, quan, segons ha dit la vicepresidenta, "es van intentar recompondre unes lleis que trencaven la Constitució i, també, l'Estatut d'Autonomia".

Aquest recurs al TC també es va començar a entreveure fa uns dies, el dia de la festa nacional espanyola, quan en una conversa informal amb els periodistes Calvo ja va explicar que segurament recorrerien aquesta reprovació.

Malgrat el recurs, Calvo s'ha mostrat convençuda que les formacions independentistes donaran suport als pressupostos. També ha volgut lloar la tasca de l'executiu socialista i ha dit que tenen "obertes comissions que fa 11 anys que no es reunien, i que gairebé cada setmana hi ha un ministre a Catalunya "treballant en les seves responsabilitats".

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha qualificat de "lògic" que el govern espanyol recorri al TC la resolució que la setmana passada va aprovar el Parlament. "Quan hi ha parlaments que decideixen sobre qüestions que no són de la seva competència, cada instància ha de fer valdre la responsabilitat que té", ha argumentat en declaracions a la cambra catalana.

Podem censura l'actuació del govern espanyol

Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha censurat aquesta actuació del govern espanyol perquè assegura que en democràcia "és legítim" defensar que "s'ha d'abolir la monarquia". "Crec que Espanya hauria de ser un estat en què els ciutadans escollissin el seu cap d'estat", ha afirmat. Des dels passadissos del Congrés dels Diputats, Iglesias ha criticat l'actitud del govern de Pedro Sánchez perquè creu que s'ha de preservar la "llibertat d'expressió" en democràcia i, de la mateixa manera que està permès que el líder del PP, Pablo Casado, digui "visca el Rei", també ho hauria d'estar dir que "aspirem a la República", ha defensat.

stats