Política 12/09/2014

Madrid no es mou: "El govern espanyol no pot canviar la seva posició", diu Sáenz de Santamaría

"Igual que el govern respecta el dret a manifestar-se, el president de la Generalitat té la mateixa obligació de complir la Constitució i les lleis", diu la vicepresidenta de l'executiu central

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, avui, divendres, en la roda de premsa posterior al consell de ministres / ACN

MadridLa multitudinària manifestació a Barcelona no canvia res per al govern espanyol. La vicepresidenta de l'executiu central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha insistit aquest divendres en la roda de premsa posterior al consell de ministres que "no pot canviar la seva posició". Recorda que la Constitució empara el dret dels espanyols a manifestar-se, però no a saltar-se la llei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Igual que el govern respecta el dret a manifestar-se, el president de la Generalitat té la mateixa obligació de complir la Constitució i les lleis. Així espero que ho faci", ha puntualitzat Sáenz de Santamaría, i ha afegit que "respecta" tots els ciutadans que es van manifestar a Catalunya per la Diada per allò que "creguin oportú".

També ha puntualitzat que la primera premissa de l'executiu espanyol es moure's a l'empara del "diàleg i la llei". En aquest sentit, ha recordat que per canviar el marc constitucional cal un ampli consens.

I ha instat el Parlament a "reflexionar" abans d'aprovar una llei de consultes que té "seriosos dubtes d'inconstitucionalitat" i ha assegurat que, si no es frena, el govern espanyol prendrà les mesures que cregui oportunes.

Pel que fa a l'opció del diàleg, Sáenz de Santamaría ha recordat que Mas va traslladar-los una sèrie de peticions que estan "analitzant" perquè, "més enllà del 9-N, hi haurà més dies que haurem de treballar per satisfer els interessos dels catalans".

El govern espanyol encara no havia respost amb matisos sobre la gran manifestació de dijous a Barcelona. Les úniques declaracions de la Diada van ser del president espanyol, Mariano Rajoy, que es va dedicar a defensar la unitat d'Espanya parlant dels trasplantaments que permeten que "un andalús visqui amb un cor català"; i Sáenz de Santamaría, que es va limitar a dir dijous des de Viena, en la inauguració d'una exposició sobre Miró, que recollia el caràcter espanyol i català de l'obra universal del pintor.

Aquest matí de divendres, Mas ha insistit que "votarem segur, una altra cosa és amb quines condicions, perquè no depèn de nosaltres".

La vicepresidenta del govern espanyol ja va advertir la setmana passada a Mas que "no pot demanar a Rajoy que incompleixi la llei", perquè "si una llei és inconstitucional, l'obligació del govern [espanyol] és recórrer i, si considera que aquesta situació és irreversible, instar a la seva suspensió".

stats