Política 29/05/2018

La Moncloa respon la carta del Govern: el nomenament dels consellers "no s'ajusta a la legalitat"

L'Estat demana la substitució dels consellers presos i exiliats però no cita cap llei en concret

Ara
2 min
El secretari d’Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro.

MadridEl president de la Generalitat, Quim Torra, és l'únic amb la facultat de nomenar els seus consellers. La Moncloa accepta aquest precepte, però afegeix tot seguit que el decret de nomenament ha de passar per un filtre de legalitat mentre hi hagi el 155 en marxa. I, segons el secretari d'estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro –avalat per l'Advocacia de l'Estat–, el decret que va signar Torra no el passa. De Castro ha respost aquest dilluns la carta que li va fer arribar el secretari del Govern, Víctor Cullell, en què demanava al govern espanyol que especifiqués en base a quina llei s'havia decidit no publicar els nomenaments al 'Diari Oficial de la Generalitat' (DOGC). En la resposta, la Moncloa no cita cap llei, però assegura que quatre dels consellers no podrien exercir de forma "vàlida i efectiva" el seu càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiu estatal rebutja, doncs, que el nomenament dels consellers sigui una simple formalitat o un "acte degut", tal com defensen els partits independentistes. De Castro argumenta que la negativa a publicar el decret al DOGC es basa en el fet que "no s'ajusta a la legalitat". De nou, cap referència a una llei en concret. L'informe de l'Advocacia de l'Estat que "avala, concreta i desenvolupa" les raons per a la no publicació és suficient per tancar la discussió.

Torra ja sap que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no s'hi ficarà i que el govern espanyol no acceptarà que Jordi Turull, Josep Rull, Toni Comín i Lluís Puig siguin consellers. Serà el president qui decideixi quan s'activa la substitució –ja prevista tant per JxCat com per ERC–, si es fa de forma immediata o si s'intenta esgotar la via dels tribunals.

Carta de La Moncloa al secretari de Govern
stats