Partit Popular
Política Moncloa 23/10/2022

Feijóo fa un Rajoy: "A un pare i a una mare, l'estimen els seus fills i ningú de la família té dret a excloure una part dels fills, en contra dels seus pares"

L'expresident espanyol es va fer viral per pronunciar algunes frases inintel·ligibles

3 min

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha tancat aquest diumenge el congrés provincial dels populars a Lleida amb una frase inintel·ligible, després de dir que creuen en Catalunya: "Quan un fill diu que el que més estima el seu pare és ell, la resta de la família no ho ha de consentir. Perquè a un pare i a una mare, l'estimen els seus fills i ningú de la família té dret a excloure una part dels fills, en contra dels seus pares". Ho ha dit al final del seu discurs, i no s'entén de què parlava, tot i que l'enunciat permet diverses especulacions. Sigui com sigui, Feijóo ha emulat amb aquestes paraules algunes de les frases cèlebres que havia pronunciat el seu antecessor al capdavant del partit i expresident espanyol Mariano Rajoy. En repassem algunes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una visita el 2015 a Llorca (Múrcia), que quatre anys abans havia patit un terratrèmol que va causar nou morts i 293 ferits, va destacar la solidaritat de tot l'Estat amb la població. Però just després va deixar anar una frase que anava en sentit contrari. "El més important que es pot fer per vosaltres és el que vosaltres pugueu fer per vosaltres”, va dir. Aquell mateix any, ja havia deixat anar que "una cosa és ser solidari i una altra cosa és ser-ho a canvi de res".

Rajoy va tornar a quedar en evidència el mateix any en una entrevista al programa Más de uno d'Onda Cero, quan va ser incapaç de respondre al presentador Carlos Alsina com s'ho pensava fer per retirar la ciutadania espanyola als catalans si Catalunya s'independitzava tenint en compte que la Constitució espanyola (article 11.2) impedeix fer-ho per a tots els "espanyols d'origen", visquin al país que visquin i sempre que manifestin la voluntat de mantenir-la. "I l'europea?", va preguntar, i al fer-ho demostrava que no sabia com funcionava la legislació, perquè de la nacionalitat espanyola se'n desprèn la ciutadania europea, de manera que fins i tot en cas d'una eventual expulsió de la UE d'una Catalunya independent, els catalans conservarien la ciutadania europea. Just uns instants abans, Rajoy havia dit que "un vas és un vas i un plat és un plat" per assegurar que els tractats europeus dictaminaven que Catalunya no es podria mantenir a la UE.

A la campanya electoral del desembre d'aquell any, Rajoy també va deixar anar una altra enrevessada sentència: "És l'alcalde qui vol que siguin els veïns l'alcalde". El president del govern espanyol intentava denunciar, sense èxit, que el seu partit hagués guanyat les eleccions a Benavente (Zamora), però no governés perquè PSOE i Podem s'havien aliat per aconseguir l'alcaldia.

El març del 2016, Rajoy va "admetre" per error que el que havia fet el seu govern entre el 2011 i el 2015 era "enganyar la gent". "El que nosaltres hem fet, cosa que no va fer vostè, és enganyar la gent", va dir dirigint-se al candidat socialista, Pedro Sánchez. Aquell mes va deixar anar una altra perla: "Cal fabricar màquines que ens permetin continuar fabricant màquines, perquè el que no farà mai la màquina és fabricar màquines".

Durant la moció de censura fallida que va presentar Podem el 2017, Rajoy va deixar anar una de les frases més recordades: "Tot el seu projecte polític es resumeix en una màxima: com pitjor millor per a tothom i com pitjor per a tothom millor, millor per a mi, el seu benefici polític", va etzibar al secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que no va amagar la seva sorpresa per la seva resposta. L'any passat abans de la seva declaració sobre la caixa B del PP, Rajoy va donar a entendre que el seu partit s'havia finançat irregularment: "Tot el que es refereix a mi i que figura allà i als companys de partit que hi figuren, no és cert, tret d'alguna cosa que han publicat els mitjans", va dir.

Una de les darreres frases per a la posteritat de Rajoy la va pronunciar aquest mateix febrer en un acte de campanya a Lleó del candidat popular, Alfonso Fernández Mañueco, quan parlava de la importància de mobilitzar l'electorat. "Les batalles no es guanyen fins que es guanyen i totes es guanyen a l'últim minut. Totes no, però moltes sí. Fins a l'últim minut pot passar qualsevol cosa. Això és el que volia dir-vos avui", va dir. Els errors de Rajoy no són cosa de la seva última etapa com a líder dels populars o president de l'Estat. El 2007, només tres anys després d'aconseguir el lideratge de la formació, Rajoy va pronunciar una frase que va fer la delícia de les xarxes socials. "ETA és una gran nació", va sentenciar, tot i que volia dir "aquesta [ésta en castellà] és una gran nació". Els embarbussaments sovint li han jugat males passades.

stats