Política20/03/2013

Un col·lectiu d'economistes respon a Montilla que l'estat català podria pagar les nòmines

Economistes per la independència argumenten que caldria un crèdit pont més els impostos i cotitzacions, el mateix sistema que ara

Anna Mateo

Barcelona"Com es pagarien les nòmines l'endemà d'una declaració unilateral d'independència?", preguntava l'expresident de la Generalitat José Montilla a l'entrevista que li va fer Mònica Terribas i que l'ARA publicava dissabte. El col·lectiu d'economistes per la independència ha volgut respondre-li que les nòmines es pagarien "com fins ara, a base de la caixa de què disposarà la Generalitat, gràcies un crèdit pont i als impostos i cotitzacions".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el comunicat on han anunciat els plans que preveuen si es produeix "una situació excepcional", els economistes han assegurat que "el crèdit pont" s'hauria de demanar a algun estat internacional a través de l'ICF, "a entitats financeres catalanes i espanyoles" o a partir dels bons emesos per la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Els economistes han qualificat de "conjuntural" el problema plantejat per Montilla, ja que creuen que seria qüestió d'un trimestre que els sous i les pensions es tornessin a cobrar amb normalitat, "mentre que a dins d'Espanya el problema és estructural i empitjora dia a dia". També han subratllat que "l'estat espanyol no podria deixar de pagar les nòmines, ja que si un espanyol se'n va a viure a França no deixa avui de cobrar la pensió".

"L'ofec econòmic amb què Madrid tracta la Generalitat no permet pagar les farmàcies, el tercer sector, els ajuts a la pagesia, les beques, el conveni del MACBA, part de la llei de dependència, els ajuts a la investigació, les pagues als funcionaris, el personal de les universitats... Per tant, què ens podem esperar d'Espanya?", plantegen.