Política 19/12/2012

Montoro amenaça la Generalitat amb l'ofec financer

El ministre diu que podria deixar sense accés al Fons de Liquiditat Autonòmic del 2013 les autonomies que no compleixin amb els objectius de dèficit d'aquest any, i avança que l'Estat preveu recórrer al TC l'impost de dipòsits

Acn
2 min

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha afirmat aquest dimecres als passadissos del Congrés que l'Estat preveu presentar aviat un recurs al TC contra el nou impost sobre dipòsits bancaris aprovat per la Generalitat. Pot no ser l'únic recurs, perquè l'executiu de Rajoy mira amb lupa l'acord assolit entre ERC i CiU i podria impugnar també el futur impost sobre les nuclears perquè entén que xoca amb la seva normativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, ha advertit que el govern espanyol podria deixar sense accés al Fons de Liquiditat Autonòmic del 2013 aquells territoris que -com ha anunciat Catalunya- no compleixin amb els objectius de dèficit d'aquest any.

Després de portar al Tribunal Constitucional la setmana passada l'euro per recepta i les taxes judicials catalanes, l'executiu espanyol ha decidit fer un pas més i ja preveu el recurs contra el decret que el govern de la Generalitat va aprovar dijous per crear un impost autonòmic sobre els dipòsits bancaris.

En una conversa informal amb els periodistes al Congrés, Montoro ha afirmat que no hi ha precedents d'una taxa creada per decret per part d'un govern autonòmic, i ha assenyalat que el seu equip ja està estudiant el recurs que es pot presentar durant els pròxims dies.

El recurs serà tan pel contingut del decret en si, com pel seu caràcter retroactiu perquè, segons el ministre, hi ha precedents al Tribunal Constitucional que invaliden que un impost es pugui aplicar amb efecte sobre els mesos anteriors. El recurs portarà implícita la petició de suspensió del decret, fet que suposa que tan bon punt el Tribunal Constitucional l'accepti a tràmit el decret deixaria de tenir efecte.

Montoro ha tornat a justificar que el seu executiu hagi aprovat un impost a tipus zero sobre els dipòsits bancaris perquè, segons ha apuntat, hi ha preocupació a Europa sobre el fet que aquestes taxes autonòmiques xoquin amb la normativa comunitària.

Aquest pot ser que no sigui l'únic recurs, perquè, segons ha afirmat l'executiu espanyol, es mirarà amb lupa els acords assolits entre ERC i CiU i podria impugnar també el nou impost sobre les nuclears, que també xocaria amb la normativa estatal.

Amenaça de perdre el FLA 2013

Montoro també ha llançat un advertiment als territoris que -com Catalunya- apunten a la possibilitat de no complir l'objectiu de dèficit marcat al Consell de Política Fiscal i Financera per a les comunitats autònomes.

El ministre ha recordat que els territoris tenen plans econòmics i financers aprovats que han d'aplicar, i l'executiu espanyol disposa de mecanismes preventius i correctors per evitar desviacions.

Segons el ministre, cal aplicar la llei d'estabilitat pressupostària aprovada al Congrés, i en el cas que un territori no compleixi les seves obligacions es podrà quedar sense accés al Fons de Liquiditat Autonòmic del 2013.

Pel que fa a Catalunya, Montoro ha afirmat que abans d'actuar en cap direcció cal esperar a la presa de possessió de Mas i a la formació de govern, i després enviarà una carta personalitzada al president de la Generalitat recordant-li l'obligació de complir.

Els passos següents passen per la mesa de conciliació entre els dos governs i la celebració d'un altre Consell de Política Fiscal i Financera que podria tenir lloc entre finals d'any i principis del 2013.

stats