Política 08/09/2015

Morenés avisa: "Les forces armades no actuaran a Catalunya el 27-S si tothom compleix el seu deure"

Sobre l'article de la Constitució que permet suspendre l'autonomia, el ministre de Defensa diu que està a favor de "l'aplicació de la llei quan aquesta s'incompleix"

Europa Press
2 min
Morenés es desentén del cas de la militar assetjada pels seus superiors

BarcelonaEl ministre de Defensa, Pedro Morenés, ha assegurat aquest dimarts que les forces armades no hauran de tenir cap paper en relació amb el procés sobiranista de Catalunya "si tothom compleix amb el seu deure". "Si tothom compleix amb el seu deure, li asseguro que no farà falta cap tipus d'actuació", ha dit en una entrevista a RNE recollida per Europa Press, preguntat pel paper que podrien tenir les forces armades en cas d'una declaració unilateral d'independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Morenés ha respost que les forces armades coneixen perfectament el seu paper i ha expressat que són "absolutament i perfectament democràtiques" i estan "subjectes a l'estat de dret", com totes les institucions i persones. "Tenen establertes quines són les seves obligacions en les lleis i les compliran estrictament", ha assegurat.

A més, ha recalcat que en un estat de dret cadascú té una responsabilitat, i que els governants –els d'Espanya i els de Catalunya– han jurat complir i fer complir la Constitució. "Cadascú ha de complir amb el seu deure, les forces armades, els governants i els governats", ha rematat.

Preguntat per si és partidari que s'apliqui l'article 155 de la Constitució, que permet al govern espanyol obligar una comunitat al "compliment forçós" de les seves obligacions, ha deixat clar que ell està a favor de "l'aplicació de la llei quan s'incompleix".

"No passa res si el govern central rep xiulets si s'aplaudeix la bandera"

Sobre la desfilada del 12 d'octubre, que es farà en un clima preelectoral, Morenés ha deixat clar que, segons la seva opinió, "no passa res" si el govern central rep xiulets, sempre que "s'aplaudeixi la bandera".

Ha criticat la retirada de banderes espanyoles en alguns ajuntaments perquè suposa incomplir la llei i "per respecte a la sensibilitat de la immensa majoria dels espanyols que estimen aquesta bandera, la respecten i alguns, com els militars, donen la vida per ella".

stats