Política25/04/2022

Moreno Bonilla convoca eleccions a Andalusia el 19 de juny

El president andalús comunica la decisió aquesta tarda al seu consell de govern

MadridAndalusia votarà el 19 de juny. El president de la Junta, Juanma Moreno Bonilla, aclareix a la fi la incògnita i anuncia la data de les eleccions, després de moltes setmanes d'especulacions. La possibilitat d'aprovar uns pressupostos en l'últim any de legislatura va quedar bloquejada el novembre passat: PSOE, Unides Podem i Vox van fer pinya per tombar els comptes en el seu primer tràmit al Parlament andalús. Moreno vol poder aprovar uns comptes per al 2023 tenint en compte el context econòmic i tanca el mandat cinc mesos abans del previst –els comicis del 2018 van ser al desembre–. L'avançament electoral es donava per fet, només a l'espera del cap de l'executiu andalús, que ja ha decidit prémer el botó.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Celebrar eleccions a la tardor impedeix arrencar 2023 amb un pressupost aprovat", ha justificat el president andalús en una roda de premsa en què ha assegurat que la seva decisió ha estat "molt meditada" i n'ha fet "partícips els líders de les diferents formacions". Pablo Casado va pressionar quan encara era líder del PP perquè Moreno no dilatés excessivament el calendari i amb l'arribada d'Alberto Núñez Feijóo no ha variat el clima preelectoral. Fa uns dies el president andalús ja va comunicar que les eleccions serien abans de l'estiu i s'apuntaven dues possibles dates: el 19 o el 26 de juny. Finalment, serà la primera: Moreno ha signat aquest dilluns el decret de convocatòria electoral i activat el calendari de 54 dies fins als comicis. Aquesta tarda ha convocat de manera extraordinària el seu consell de govern per anunciar la decisió.

Cargando
No hay anuncios

La crida a les urnes condicionarà de nou la política espanyola. "Apel·lo a totes les forces perquè tinguem una campanya neta", ha instat el president autonòmic. Castella i Lleó ja va centrar les mirades en les seves primeres eleccions fora del calendari habitual –sempre havia coincidit amb les municipals– i ara ho farà Andalusia, la primera prova de foc de Feijóo en un feu històric del PSOE fins que el 2018 el PP va desbancar Susana Díaz. El partit conservador estrenava aleshores les aliances amb Vox. El govern de coalició de Moreno amb Cs va ser possible pel suport extern del partit d'ultradreta, que ara probablement tornarà a tenir a les seves mans entrar a un altre govern autonòmic, després de fer-ho recentment per primera vegada al d'Alfonso Fernández Mañueco a Castella i Lleó. En la seva intervenció televisada, Moreno s'ha mostrat orgullós que el govern de coalició arribi "unit fins al final". "Agraeixo la lleialtat entre tots els consellers de Cs", ha dit: "No és habitual en un govern de coalició".

Fa temps que els partits han estat preparant el terreny electoral a Andalusia. Feijóo va escenificar el canvi d'etapa al PP celebrant el congrés a Sevilla i ha donat poder orgànic a persones de confiança de Moreno Bonilla. El seu conseller d'Hisenda, Juan Bravo, és el vicesecretari d'economia de la nova direcció del PP i els últims dies ha tingut projecció pública explicant el paquet de mesures que el líder de l'oposició vol negociar amb el govern espanyol per fer front a la crisi derivada de la guerra. A falta que Vox ho confirmi, fa dies que sona el nom de la portaveu adjunta de la formació d'extrema dreta al Congrés, Macarena Olona, com a candidata als comicis.

Cargando
No hay anuncios

Caldrà veure si Cs, en caiguda lliure i en procés de desaparició, resisteix a l'única comunitat on encara es mantenia al govern. Va ser expulsat a Múrcia, ha quedat fora de la Comunitat de Madrid i només té un diputat a Castella i Lleó. El vicepresident, Juan Marín, es converteix ara en l'última esperança d'Inés Arrimadas, que també se la juga a casa seva. Precisament, aquest dilluns la presidenta de la formació taronja ha reaparegut després de la seva baixa per maternitat i s'ha reafirmat en un projecte de partit deslligat del PP.

Juan Espadas, el PSOE andalús després de Susana Díaz

En el camp progressista, el PSOE fa mesos que va ungir el seu candidat, Juan Espadas. L'exalcalde de Sevilla va rellevar Susana Díaz com a líder de la formació a Andalusia el juliol de l'any passat i l'expresidenta autonòmica ara gaudeix d'una nova etapa al Senat. Els socialistes van actuar amb antelació per cultivar el perfil del seu nou aspirant a la presidència de la Junta, tot i que no ha aconseguit fer ombra a Moreno Bonilla. Mentrestant, a l'esquerra del PSOE encara s'ha d'aclarir amb quina fórmula es presentarà l'espai d'Unides Podem, que negocia una coalició entre el partit lila, Esquerra Unida i Més País Andalusia. La líder d'Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, ja va avançar que es presentaria pel seu compte.