POLÍTICA
Política 28/06/2012

Morera denuncia al jutge que Camps va enredar Urdangarin amb els Jocs Europeus

Diu que l'expresident valencià li va fer un "vestit a mida" al duc de Palma en signar un conveni, que considera irregular, perquè impulsés el projecte dels Jocs Europeus.

Efe
2 min

BarcelonaEl portaveu de Compromís, Enric Morera, ha denunciat avui davant del jutge del "cas Nóos" que l'expresident valencià Francisco Camps "va enredar" Iñaki Urdangarin quan li va fer un "vestit a mida" en signar un conveni, que considera irregular, perquè impulsés el projecte dels Jocs Europeus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Morera, que avui s'ha desplaçat a Barcelona per comparèixer com a testimoni davant del jutge José Castro, ha assenyalat als periodistes a la seva sortida de la sala de vistes que davant el magistrat ha apuntat directament l'expresident valencià Francisco Camps com el "senyor X" que va planejar el projecte dels Jocs Europeus i que, per tirar-los endavant, va implicar Iñaki Urdangarin.

El diputat va demanar testificar en la causa de forma voluntària, a través d'un escrit enviat a la Fiscalia, i avui ha aportat al jutge una acta del Govern valencià que, segons la seva versió, assenyala Camps com a impulsor del projecte, així com els comptes sobre els pagaments pel fallit projecte dels Jocs Europeus.

Segons Morera, portat pel seu "somieg" perquè València creés i acollís aquests Jocs Europeus, Camps "va enredar" el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, per aprofitar els seus contactes a nivell internacional per impulsar el projecte i per les seves ganes de "fer-se una foto" amb membres de la Família Reial.

El conveni amb l'Institut Nóos es va signar el 26 de desembre del 2005, quan la Generalitat valenciana estava presidida per Francisco Camps, i el va rubricar l'actual responsable de Comunicació del PP Esteban González Pons, llavors conseller de la Presidència valenciana.

Malgrat que el conveni preveia un màxim de 5 milions d'euros per a Nóos, aquesta entitat únicament va facturar per valor de 382.000 euros al govern valencià, al maig de 2006, per uns informes sobre els contactes que havia mantingut amb federacions esportives europees per tamptejar-les sobre la necessitat que es creessin els Jocs Europeus.

Finalment, el propi Urdangarin es va reunir el 2008 amb les autoritats valencianes, segons Morera, per anunciar-los que es retiraven del projecte perquè considerava que era una iniciativa que podia acabar frustrant les aspiracions olímpiques de la candidatura de Madrid.

Segons el parer del diputat de Compromís, aquest conveni estava "trufat d'irregularitats", ja que no es va fer l'informe previ preceptiu de la conselleria d'Economia per avaluar el projecte, no es va sotmetre a concurs públic ni s'ha facilitat el seu contingut als grups de les Corts Valencianes.

Precisament, a petició de Morera, el jutge s'ha compromès a lliurar-los una còpia del conveni subscrit entre el govern valencià i l'Institut Nóos.

El diputat també ha apuntat davant del jutge que té sospites que part dels 382.000 euros que el govern valencià va pagar a l'Institut Nóos van anar a parar realment a una empresa de comunicació valenciana pròxima al PP, presidida per un dels imputats en la causa, que havia treballat en el projecte i que havia registrat el nom d'"European Games", segons que han informat a Efe fonts de la formació.

En la jornada d'avui també ha comparegut com a testimoni l'exjugador de bàsquet José Antonio Montero, que ha admès davant del jutge que va cobrar 12.000 euros de l'Intituto Nóos per realitzar gestions d'assessorament sobre els fallits Jocs Europeus.

També el professor d'ESADE Valentín Giró ha reconegut, quan ha reprès la seva declaració davant del jutge -poc abans interrompuda pels seus titubejos- que va cobrar 9.000 euros de l'Institut Nóos per diversos treballs d'assessorament que va fer el 2006 vinculats als Jocs Europeus.

stats