POLÍTICA
Política 06/06/2013

Troben mort a Bilbao un exterrorista del Batallón Vasco Español implicat en l'assassinat de set abertzales

Iñaki Iturbide Alkain, de 64 anys, va aparèixer sense signes de violència. Era considerat un dels responsables dels assassinats de la banda paramilitar

Europa Press
1 min

BilbaoL'exterrorista del paramilitar Batallón Vasco Español Iñaki Iturbide Alkain, àlies 'Pitti', ha aparegut mort a la muntanya a Bilbao. Iturbide Alkain, que ha mort de mort natural, havia participat en set crims, segons han informat a Europa Press fonts policials. Iturbide, de 64 anys, va néixer a la localitat guipuscoana d'Andoain, va ser considerat, al costat de Ladislau Zabala, un dels responsables de nombroses morts en atemptats de grups feixistes que van actuar des avançats els anys 70 fins a principis dels 80.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

'Pitti' va ser acusat de matar almenys a set persones en atemptats comesos a Andoain, Hernani, Urnieta i Astigarraga, que van ser reivindicats per la 'Triple A' i el 'Batallón Vasco Español'. A Andoain, va matar a José Ramón Ansa el 1979, de 17 anys -després de ser segrestat de matinada mentre tornava a casa-, i a Xabier Ansa el 1981. Aquest últim va morir abatut a trets quan esperava un autobús.

230 anys de presó

L'endemà d'aquest últim crim, va ser detingut a Sant Sebastià juntament amb Ladislao Zabala, considerats també els autors de la mort del regidor d'HB de l'Ajuntament de la capital guipuscoana, Tomás Alba Irazusta (1979), i la de Felipe Sagarna 'Zapa ', Miguel Arbelaiz, Luis Mari Elizondo i Joaquín Antimasbere, als 80. Els quatre eren naturals d'Hernani. Iturbide i Zabala, al costat d'altres tres membres de l'ultra Batallón Vasco Español, van ser condemnats cadascun a penes que sumaven els 231 anys de presó.

stats