Política 04/11/2013

Només CDC veu en el cas del Raval un fet aïllat

ERC demana que s'acceleri la investigació interna, i PSC, PPC i ICV reclamen la compareixença del conseller. Camacho i Herrera volen que el director de la policia dimiteixi o sigui cessat

Agències
3 min

BarcelonaPer uns és un cas puntual, mentre que per altres és un cas més que se suma a una llista cada vegada més llarga i que fa necessària una actuació clara. Els partits que donen suport al Govern i els de l'oposició no han coincidit a l'hora de valorar la imputació dels vuit mossos que van participar en la reducció al carrer Aurora del Raval d'un empresari del Gaixample, que va morir hores després al Clínic. Mentre Convergència Democràtica veu en l'actuació policial i la mort de l'empresari un fet concret, PPC i ICV demanen la dimissió del cap de la policia. Esquerra se situa en un terreny ambigu, limitant-se a demanar als Mossos que accelerin la investigació interna, però sense reclamar la dimissió del màxim responsable, i el PSC demana la compareixença del conseller Espadaler.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CDC demana "no criminalitzar"

El vicesecretari general de coordinació institucional, Lluís Corominas, ha reclamat aquest dilluns no criminalitzar els Mossos d'Esquadra en el seu conjunt per un "cas concret" que "s'ha d'analitzar per ell mateix". "Demanem que s'aïllin els casos, això no pot servir per criminalitzar tot un cos", ha defensat Corominas, que ha reclamat respecte per l'actuació de la justícia i també per una policia "democràtica, de llarga trajectòria i molt acceptada per la població des d'un punt de vista d'estima".

ERC reclama celeritat

La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha reclamat que la investigació interna dels Mossos d'Esquadra sobre el cas s'acceleri i se'n puguin treure conclusions aviat. Segons la portaveu dels republicans, és important que s'actuï de manera clara quan succeeix un cas d'aquesta mena per tal que no hi hagi ombres de dubte sobre l'actuació dels Mossos i que la ciutadania hi tingui confiança. Anna Simó no ha explicat si la posició d'ERC respecte a una possible dimissió del director dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, ha variat després de la imputació dels 8 agents implicats en el cas. "Si una dimissió només serveix per tapar les mesures cautelars, no serveix per a res".

El PSC demana la compareixença del conseller

La secretària de política europea del PSC, Esther Niubó, ha tornat a demanar aquest dilluns –actuant com a portaveu dels socialistes– que el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, doni "explicacions de manera monogràfica" sobre "la situació dels Mossos d'Esquadra". El PSC reclama així que el conseller esvaeixi "els dubtes que pesen sobre els Mossos" per uns fets que podrien ser "molt greus". Niubó ha reclamat també "celeritat a la justícia" en la instrucció del cas per tal d'esclarir els fets "que afecten la policia de Catalunya i la posen sota sospita per les seves pràctiques".

El PPC no vol Manel Prat al capdavant dels Mossos

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha exigit aquest dilluns la compareixença al Parlament del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, perquè doni explicacions sobre el cas de l'empresari mort. Camacho considera que Espadaler ha d'explicar per què va "menystenir" l'informe de la Policia Nacional que ja apuntava a un comportament abusiu dels agents que havien participat en la detenció, segons informa Marc Colomer.

En roda de premsa després de la reunió de l'executiva del partit, Camacho ha anunciat que ja han sol·licitat la compareixença d'Espadaler després que la jutge hagi imputat els vuit agents de la policia catalana implicats en el cas del Raval. La líder dels populars a Catalunya ha demanat o bé la dimissió o bé la destitució del director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, després que hagi "evidenciat" la seva "incompetència" en la gestió de les crisis que els últims anys han afectat els Mossos d'Esquadra.

ICV demana la dimissió de Prat

Finalment el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha insistit a demanar la dimissió del director de la policia, Manel Prat, i la compareixença del conseller d'Interior, Ramon Espadaler. Herrera considera que, després de la imputació, era "absolutament imprescindible" que Espadaler els apartés de les seves funcions, tal com ha anunciat el conseller. "La millor manera de fer guanyar prestigi al cos dels Mossos és apartant-ne aquells que precisament el taquen", ha dit el líder ecosocialista, i ha afegit que són "una minoria" però que "fan mal al cos".

"És hora que dimiteixi Prat, no pot continuar ni un minut més aquell que ha mentit i ha tolerat aquestes actituds", ha dit. "Hauria d'haver dimitit fa mesos i la responsabilitat que continuï és d'Espadaler". Herrera també ha recordat que fa "setmanes" que també demanen la compareixença d'Espadaler perquè expliqui "la seva versió". Abans que el conseller anunciés la suspensió cautelar dels vuit mossos imputats, Herrera ha dit que si aquest fet no es produïa ni tampoc la dimissió de Prat, demanarien la reprovació d'Espadaler. Herrera considera que "s'està pagant l'eliminació d'instruments de control", com ara el codi ètic, "esborrats del mapa" quan Felip Puig era conseller d'Interior.

stats