Política 02/05/2017

Munté acusa el govern espanyol de perjudicar les empreses catalanes obstruint el viatge de Puigdemont al Marroc

El Govern reclama a l'executiu de Rajoy que tracti l'aeroport del Prat com un aeroport de primera i demani disculpes pel caos dels últims dies

Gerard Pruna
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la consellera de laPresidència, Neus Munté

BarcelonaDesprés de suspendre el viatge oficial del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Marroc que estava previst per a aquest diumenge, el Govern ha carregat aquest dimarts contra l'executiu espanyol, al qual ha acusat de perjudicar les empreses catalanes obstruint l'actuació de l'executiu català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa després del consell executiu, la consellera de la Presidència i portaveu, Neus Munté, ha subratllat que la missió empresarial que s'havia organitzat conjuntament amb Flandes havia sigut "llargament preparada" i no estava relacionada amb el procés sobiranista, per la qual cosa ha acusat el govern espanyol de fer una "mala jugada" a les empreses catalanes.

Munté ha avançat que faran arribar al govern de Mariano Rajoy la seva "queixa i malestar" per l'actuació del govern espanyol davant del viatge oficial que havien de fer una delegació catalana i una de Flandes. La consellera ha subratllat, però, que el Govern continuarà fent aquest tipus de viatges malgrat les "pressions" del govern de Rajoy.

"És una manera indigna de posar pals a les rodes a les empreses catalanes", ha lamentat Munté, que ha apuntat també que el viatge que el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, està duent a terme als Estats Units compta amb la presència constant del cònsol d'Espanya a Miami. "S'ha convertit en una mena d'ombra de les seves reunions", ha ironitzat.

El PP insta el Govern a "assumir el fracàs" dels seus viatges

Tot i les acusacions del Govern, els populars no han sortit del guió i han instat l'executiu català "a assumir el fracàs" dels viatges internacionals dels representants polítics catalans. En roda de premsa a Barcelona després de presidir el comitè de direcció dels populars catalans, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha acusat el Govern de "donar les culpes als altres" en comptes d'admetre que el Procés "no ha rebut cap suport internacional".

A les crítiques de Maillo també s'hi ha afegit el líder dels populars catalans, Xavier García Albiol, que ha criticat que Junqueras aprofiti el viatge als Estats Units per difondre el missatge "independentista". "Si buscava noves vies de finançament, tornarà amb les mans buides", ha advertit, perquè assegura que la Generalitat no té "crèdit ni polític ni econòmic". Sobre el viatge que Puigdemont va suspendre al Marroc, Albiol ha contradit el president de la Generalitat i l'ha avisat que són les autoritats internacionals les que "no es volen fer fotos amb ell perquè no respecta la democràcia ni la llibertat".

Crítiques per l'aeroport del Prat

Munté ha carregat també contra el caos que s'ha viscut aquest pont a l'aeroport del Prat. La consellera ha reclamat al govern espanyol que consideri d'un cop l'aeroport català "com un aeroport de primera" i ha instat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, a aprofitar per fer una altra visita a Catalunya i demanar disculpes pel caos.

La consellera ha lamentat la falta de coordinació entre els ministeris de Foment i d'Interior, i ha subratllat que a Madrid -tot i tenir un dia més de pont perquè avui és Dos de Maig- no s'ha viscut la imatge de caos que s'ha vist a l'aeroport del Prat.

stats