Política 08/10/2020

Què és i d'on neix el cas Dina?

El Tribunal Suprem ha de decidir si imputa Iglesias arran del robatori del mòbil de la seva exassessora

Mariona Ferrer I Fornells / Mireia Esteve
3 min
Decaen los dos motivos del juez para  expulsar a Iglesias como perjudicado en el caso Dina

Madrid / BarcelonaEl cas Dina, la investigació sobre el robatori del mòbil de l'exassessora de Pablo Iglesias Dina Bousselham, pot posar el vicepresident del govern espanyol contra les cordes si finalment el Tribunal Suprem decideix imputar-lo pels delictes de denúncia falsa, revelació de secrets i danys informàtics. Però què és exactament el cas Dina? Per què se li ha acabat girant en contra a Iglesias?

LES CLAUS

1. Què és el cas Dina i quan va començar?

El cas Dina és una peça de la macrocausa de l’anomenat cas Tàndem, que investiga tots els negocis bruts sortits d’una xarxa parapolicial del comissari jubilat José Manuel Villarejo.

2. Qui va robar la targeta SIM i què se’n va fer?

A hores d’ara encara no hi ha cap hipòtesi clara i la clau és saber a mans de qui va arribar. El juliol del 2016 el digital Ok Diario va publicar notícies amb imatges que hi havia a la memòria del mòbil. En l’escorcoll el 2017 del domicili de Villarejo van aparèixer diferents carpetes que es deien Dina. Segons el jutge, el gener del 2016 Iglesias va recuperar la targeta perquè l’hi va lliurar el director del Grup Zeta després que la rebés el director d’Interviú, Alberto Pozas.

3. Quines contradiccions hi ha hagut en la causa?

Iglesias va dir que quan va rebre la targeta estava en bon estat, però Bousselham va declarar que quan el líder de Podem l’hi va tornar –mesos després per no sotmetre-la a “més pressió”– estava inservible. El jutge creu que Iglesias la va retenir expressament per treure’n rèdits electorals.

4. Com ha passat Iglesias de ser víctima a investigat?

El jutge de l'Audiència Nacional García-Castellón va oferir-li el 2017 presentar-se com a perjudicat en la causa. Però la declaració de l’exadvocat de Podem José Manuel Calvente ho va capgirar tot. Va dir que el cas Dina era un “muntatge” d’Iglesias per presentar-se com a víctima de les clavegueres de l’Estat el 28-A.

CRONOLOGIA D'UN CAS QUE ES REMUNTA AL 2015

Novembre 2015

L'exassessora de Pablo Iglesias Dina Bousselham denuncia el robatori del seu mòbil.

Juliol 2016

Ok Diario publica el contingut que contenia el telèfon mòbil de Bousselham, concretament els comentaris d'Iglesias sobre la periodista Mariló Montero que va fer en un xat del partit. El gener del 2016 Iglesias recupera la targeta de memòria del mòbil de la seva exassessora, segons el jutge, però no l'hi retorna a Bousselham fins al gener del 2017.

Novembre 2017

La policia registra el domicili de l'excomissari José Manuel Villarejo, on troba un disc dur amb el contingut del telèfon mòbil de Dina Bousselham. El registre s'emmarca en l'operació Tàndem, per la qual Villarejo és detingut i imputat.

Març 2019

El jutge Manuel García-Castellón obre una peça sobre el cas arran de la denúncia de l'exassessora de Podem. Pablo Iglesias s'hi persona com a perjudicat.

Juny 2020

García-Castellón li retira la condició de perjudicat en el cas per haver retingut la targeta de memòria de Dina Bousselham durant uns mesos abans de retornar-l'hi i perquè assegurava que Iglesias hauria destruït la targeta SIM.

Setembre 2020

L'Audiència Nacional li retorna la condició de perjudicat a Iglesias al considerar que els motius que esgrimia el jutge instructor no queden provats i que la targeta del mòbil de Bousselham estava "intacta".

Octubre 2020

El jutge instructor Manuel García-Castellón trasllada el cas al Tribunal Suprem (perquè Iglesias és aforat) i insta a investigar el vicepresident segon del govern espanyol pels delictes de denúncia falsa, danys informàtics i revelació de secrets.

stats