Política 02/11/2016

Neix Roj@s, un corrent intern del PSC per impulsar un "gir radical cap a l'esquerra"

Els impulsors del moviment, entre els quals hi ha l'exdiputat Xavier Sabaté, creuen que els socialistes han perdut el "nord polític", reclamen "propostes més agosarades" i defensen nítidament la república

Marc Toro
4 min
L'exdiputat Xavier Sabaté i l'ideòleg de Roj@s, Xavi Marín (assegut, a la dreta), a la presentació d'aquest dimecres

BarcelonaDesprés de la investidura de Mariano Rajoy i a les portes del tretzè congrés del PSC, hi ha un grup de militants que busca influir des de dins del partit per propiciar un "gir radical cap a l'esquerra". Aquest és l'objectiu de Roj@s, un nou corrent intern dels socialistes que es defineix com "l'ala esquerra del PSC" i que aquest dimecres al vespre s'ha presentat a la seu del carrer Nicaragua davant d'una seixantena de persones. "Ens proposem canviar el rumb del partit, tot i que seria més correcte dir fixar el rumb, ja que portem 8 anys sense nord polític", declara el manifest del moviment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un moviment que neix amb vocació de ser "majoritari" al PSC, tal com ha explicat a l'inici de la presentació Xavier Sabaté, exconseller, exdiputat i un dels impulsors de Roj@s. "Volem que algun dia el partit adopti els nostres postulats, els nostres lideratges", ha dit. Qui ha guiat l'acte, però, ha sigut Xavier Marín, membre del consell nacional i ideòleg del nou corrent. "La nostra organització s'ha limitat a resistir l'embat de les onades provocades per la iniciativa d'altres forces polítiques. El nostre esforç s'ha dedicat íntegrament a flotar, a no ser enfonsats", ha lamentat Marín llegint el manifest, on es recorda el "descens permanent" del PSC des de les eleccions del 2004.

"El problema no ve d'ahir, arrenca de la nefasta política econòmica del govern Zapatero", ha afegit el principal impulsor del nou corrent, que també ha criticat la reforma de l'article 135 de la Constitució pactat entre PSOE i PP i l'abstenció a la investidura de Mariano Rajoy. "Ni Zapatero, ni Rubalcaba ni Pedro Sánchez han fet autocrítica", s'ha queixat.

En aquest sentit, Roj@s crida el PSC a "elaborar una alternativa política que sàpiga persuadir i il·lusionar el conjunt dels afiliats i [...] la majoria social de Catalunya" i l'insta a "propiciar pactes amb l'esquerra plural d'aquest país per assolir el poder polític i institucional". "Estem convençuts que hi ha un dèficit de representació de persones que ens voten i que volen que tinguem unes propostes més agosarades, de canvi econòmic i social més profund", afegeix Sabaté a l'ARA.

Malgrat admetre que la intenció és "revisar moltes de les polítiques" que els socialistes ha dut a terme fins ara, l'exdiputat deixa clar que la posició de Roj@s no serà de "crítica" a la directiva del PSC, sinó de "col·laboració, aportant propostes i lideratges". De fet, l'exdiputat assenyala que es tracta de "normalitzar el PSC": "En partits progressistes, com el Partit Demòcrata dels EUA, ja hi ha diverses expressions. Allà hi ha Hillary Clinton, però també Bernie Sanders. Nosaltres ens identificaríem més amb Sanders", reflexiona.

Entre els impulsors de la iniciativa també hi ha Noemí Trucharte, membre de l'executiva; els consellers nacionals José Antonio Monteagudo, Nicolás Cortés i Daniel Cortés o el dirigent de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) a les comarques gironines Daniel Arbó.

"Ser socialista monàrquic és un oxímoron"

Pel que fa al conflicte entre Catalunya i Espanya, Roj@s no s'allunya gaire del full de ruta del PSC, en tant que defensa una reforma de la Constitució en sentit federal, però sí que aposta per "la concreció i desenvolupament dels acords de Granada". Una demanda que ja va defensar Núria Parlon en la campanya de les primàries del partit.

El moviment, d'altra banda, és especialment crític amb la monarquia i aposta nítidament per la república. "Les 10 monarquies que encara subsisteixen a Europa són vestigis d'un passat despòtic que cal superar definitivament [...] Ser socialista monàrquic és un oxímoron, són conceptes antitètics", sentencia el manifest. "Doncs sí, així és", ha insistit Núria Pujol, una de les impulsores del corrent d'opinió, a la presentació, per afegir que la monarquia "és antidemocràtica, despòtica i anacrònica".

Revisar de l'estructura interna del PSC

Els impulsors de la iniciativa també clamen per canvis al PSC a nivell organitzatiu. Acabar amb l'acumulació o duplicitat de càrrecs i amb el vot delegat, posar en valor la militància o establir llistes obertes tant a les executives com a les candidatures institucionals són algunes de les seves demandes, ha detallat Trucharte. El corrent aposta, en definitiva, per "revisar l'estructura jeràrquica piramidal del PSC, idèntica a la de l'Església o l'exèrcit, pensada per a la transmissió de consignes a fidels que només han d'obeir".

Un centenar d'adherits i l'interès del socialisme espanyol

Sabaté assegura que ja hi ha un centenar de militants adherits al nou corrent intern, però es mostra convençut que seran molts més els que s'hi sumaran. "Hi ha molta gent que ens truca. Fins i tot alguns que havien marxat del partit i ara diuen que si hi ha aquest canal de participació hi volen ser", afegeix. L'exdiputat també confirma que impulsors del moviment han rebut trucades de militants socialistes espanyols interessant-se pel projecte.

Els membres de Roj@s, de fet, consideren que l'abstenció del PSOE a la investidura de Mariano Rajoy suposa un gir a la dreta "intolerable" i, en part, el seu naixement deriva d'aquesta situació. Això no vol dir, però, que busquin un trencament amb el partit germà: "Ens hem d'entendre tant sí com no", ha declarat Marín.

Els tres primers objectius de Roj@s, que celebrarà la seva primera assemblea després del congrés del PSC, seran tres, segons ha assenyalat Marín: crear un "cos organitzatiu i ideològic fort" dins del partit, fer girar el PSC cap a l'esquerra i establir un "mur de contenció per frenar la fuga de militants cap a Podem o cap a casa seva donant-los una alternativa esperançadora". Roj@s, per començar, demanarà tenir la representació que li correspon com a corrent intern al pròxim consell nacional del partit.

stats