FINANCES PÚBLIQUES
Política 03/08/2013

No hi haurà pressupostos del 2013

CiU i ERC acorden prorrogar dimarts els comptes amb un dèficit de l'1,58% i negociar ja els del 2014

Roger Mateos / Roger Tugas
3 min
SINTONIA CREIXENT EN L'ESCENARI PRESSUPOSTARI A l'inici de la legislatura, CiU i ERC van tenir alguns xocs en el debat pressupostari, quan els republicans pressionaven públicament per prorrogar els comptes en contra de l'opinió de la federació. Els mesos següents, però, Artur Mas i Oriol Junqueras han anat afinant el discurs i dijous van perfilar la decisió conjunta de no fer pressupostos per al 2013.

Barcelona.Un sostre de dèficit "insuficient", "una burla", "uns pressupostos impossibles". Les expressions utilitzades per Artur Mas, Andreu Mas-Colell i Oriol Junqueras són només un tast de l'enuig que ha causat a les files del Govern i d'ERC el dèficit de l'1,58% imposat dimecres per l'Estat. Un límit que deixa poc marge de maniobra als negociadors per posar fil a l'agulla a uns pressupostos de la Generalitat que fins ara s'havien resistit a fer, tement precisament un topall de dèficit massa baix. I, segons ha pogut saber l'ARA, el Govern i ERC van prendre ahir una decisió coherent amb els últims posicionaments: no hi haurà comptes el 2013 i es negociaran directament els del 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En realitat, la solució la van parlar dijous Mas i Junqueras per telèfon, quan el líder d'ERC va demanar també que, davant l'"asfíxia absolutament premeditada" de l'estat espanyol, el Govern acceleri el procés cap a la consulta. Ahir els respectius equips negociadors es van encarregar de segellar la decisió. Segons fonts de les dues parts, el Govern anunciarà dimarts la decisió de no fer pressupostos, i el mateix dia modificarà el decret de pròrroga dels comptes del 2012 per adaptar el sostre de dèficit des de l'1,2% actual fins a l'1,58% definitiu.

Reduir abans el ritme de l'ajust

La decisió permetrà reduir el ritme dels ajustos aplicats el primer semestre de l'any, quan s'han retallat 1.681 milions d'euros i s'han incrementat ingressos en 201 milions respecte a l'any passat. Per tant, per arribar als 3.000 milions menys de dèficit a finals del 2013, durant el segon semestre només quedarà retallar 1.118 milions. Mas i Junqueras entenen que la mesura més útil per frenar el ritme de les retallades és modificar la pròrroga pressupostària, amb aplicació immediata, perquè el procés per elaborar i aprovar uns nous comptes, per molt que s'accelerés, no s'acabaria abans de l'octubre.

Tanmateix, el govern d'Artur Mas i ERC s'han emplaçat a negociar des d'ara mateix els pressupostos del 2014. Així doncs, descarten prorrogar-los dos anys seguits, tot i que el límit de dèficit imposat per a l'any que ve, només d'un 1%, tampoc no els satisfà gens. En les reunions dels últims dies també s'ha ratificat el propòsit de mantenir durant el 2014 el mateix nivell de despesa del 2013 i, per tant, aturar les retallades. Un repte difícil que obligarà a reclamar a l'Estat que aporti més recursos i pagui els deutes. A més, caldrà buscar "fórmules imaginatives" per trobar noves vies d'ingressos sense apujar massa una pressió fiscal que ja veuen alta.

De fet, una de les conseqüències de no aprovar pressupostos per al 2013 és que els nous impostos pactats per CiU i ERC que encara no han vist la llum no ho faran fins al 2014. El més important és el de successions, però també n'hi ha de mediambientals, als pisos buits i a les begudes ensucrades, entre d'altres. Eren exigències dels republicans que hauran d'esperar uns mesos.

Els comptes del 2014, a l'octubre

Fonts coneixedores de la negociació expliquen que l'objectiu és tenir enllestits a l'octubre o al novembre els comptes del 2014, uns "bipressupostos" que permetran ordenar les finances catalanes, planificar pressupostàriament l'any vinent i incloure-hi tot el que s'hauria hagut d'aplicar el 2013 però que no s'ha pogut fer per la pròrroga, principalment les noves figures tributàries, però també alguns canvis en les prioritats de despesa dels departaments.

Fonts de CiU expliquen que ERC evita així el tràngol de votar dos pressupostos plens de retallades, però assumeixen que la pròrroga els obliga a rebaixar la pressió respecte a algunes exigències en l'àmbit parlamentari, com ara augmentar la despesa social en determinats àmbits i aplicar certs tributs. Seran qüestions que es debatran amb més tranquil·litat de cara al 2014, un any en què els pressupostos aniran lligats a la celebració de la consulta.

stats