Política 13/11/2015

‘No’ irreversible de la CUP al president

La formació, que descarta noves eleccions, confia que ERC pressioni per forçar un nom alternatiu

Laia Vicens
3 min
La CUP va mantenir la seva negativa a investir Artur Mas en la segona votació del debat d’investidura, en considerar que la proposta del president és “insuficient” perquè, diuen, no és de consens i no amplia els suports independentistes.

BarcelonaEls deu diputats de la CUP van anar-se aixecant, un per un, per dir no a Artur Mas. Per segona vegada en 48 hores, els cupaires van oficialitzar al Parlament que no estan disposats a reelegir l’actual president de la Generalitat en funcions. L’oferta del president de crear un govern coral format per tres macroconselleries que pugui ser fiscalitzat a través d’una qüestió de confiança al final del primer període de sessions -cap al juliol, amb tota probabilitat- no va convèncer la CUP. Encara que el president del grup parlamentari, Antonio Baños, va aplaudir “el moviment” de Mas, la CUP ho considera una oferta encara “insuficient” perquè al govern proposat per Mas ell continua com a president. De fet, els cupaires avisen que en l’assemblea extraordinària que es convocarà si hi ha un acord amb Junts pel Sí no es portarà a votació cap proposta que porti el nom de Mas al capdavant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir la CUP va reiterar la seva negativa a fer-lo president. Un no tranquil i no enrocat, segons Baños, perquè la proposta de Convergència, van dir, no és de consens ni eixampla la base social. “No és res més que una reelaboració més creativa dels acords que ja tenien amb ERC”, va lamentar Baños. Però, tot i el segon veto al president, la CUP va oferir mà estesa i “tot el temps” a Junts pel Sí per arribar a un acord. Una entesa que, avisen fonts de l’esquerra alternativa, és “impossible” que passi per investir el líder de CDC.

Una jornada de debat nacional

Per debatre l’estat de les negociacions amb JxSí, l’organització de l’esquerra independentista ha convocat per al pròxim dia 29 una “jornada de debat nacional”. En aquesta trobada -que podria ser una gran reunió o bé un reguitzell d’assemblees territorials- s’informarà la militància de com evolucionen les converses amb CDC i ERC “de primera mà”, per evitar “intoxicacions i informacions esbiaixades”. Segons ha pogut saber l’ARA, no està previst que es faci cap votació sobre la investidura.

Ara bé, aquesta convocatòria està lligada a les converses amb Junts pel Sí, de manera que si hi hagués acord abans s’anul·laria la jornada de debat i el secretariat nacional hauria de convocar una assemblea extraordinària per validar l’entesa. És el que va acordar el consell polític de la CUP fa dues setmanes. Fonts cupaires consultades per l’ARA asseguren que en aquesta assemblea, que s’obrirà a totes les formacions que integren la candidatura CUP-Crida Constituent, és “impossible” que se sotmeti a votació qualsevol proposta en què Mas sigui el president. “Ja ho hem dit moltes vegades: si no aporten propostes innovadores, ja saben quina és la nostra resposta”, sentencien.

En el seu discurs, Baños va reivindicar que la voluntat de la formació és negociar fins al final. De fet, va descartar un escenari de desacord que forci la convocatòria d’uns nous comicis. “Les eleccions anticipades són reaccionàries, no revolucionàries. Mai ho proposarem com a escenari plausible”, va afirmar. Quin podria ser el desllorigador? En privat, els cupaires no amaguen que el paper d’ERC pot ser la clau. Segons creuen, l’acord podria ser possible en la mesura que els d’Oriol Junqueras -que fins ara han fet pinya amb Mas- es distanciïn de CDC i els collin per proposar un candidat alternatiu. De fet, Baños va afirmar ahir des del faristol de l’hemicicle que la solució per desencallar la investidura és “molt senzilla”. “Si haguessin canviat el nom del candidat, tindríem president”, va dir.

Fugir de l’espectacle mediàtic

En qualsevol cas, les converses amb Junts pel Sí per arribar a una entesa seguiran. “Serem els últims a aixecar-nos de la taula”, va sostenir Baños. Ahir els cupaires van fer públic un document de 50 pàgines, del qual es faran 50.000 exemplars en paper, en què detallen les condicions “de mínims” per arribar a un acord “global” amb Junts pel Sí. Avisen, això sí, que estan “farts” del “xou mediàtic”. Molestos perquè es va filtrar la reunió de dimecres al Palau de la Generalitat, fonts de la CUP ho atribueixen a “pressions” per condicionar l’acord, però avisen que així es dificulta una negociació que avança ja contra rellotge.

stats