Només dos punts a l'ordre del dia i cinc minuts d'intervenció: les comunitats critiquen l'organització de la conferència de presidents

Urkullu decideix a última hora assistir a la cita de divendres després d'aconseguir recaptar nous impostos i Aragonès serà l'únic que plantarà Sánchez

2 min
Presidents autonòmics i membres del govern espanyol abans de la conferència de presidents que es va fer el juliol de l’any passat a la Rioja.

MadridUn full amb dos paràgrafs breus. Això és el que el govern espanyol ha transmès a última hora a les comunitats com a ordre del dia de la conferència de presidents autonòmics que se celebrarà divendres a Salamanca amb l'única absència confirmada del president de la Generalitat, Pere Aragonès. L'organització de la trobada està sent durament criticada sobretot pels líders del PP, que descarten fer un pas enrere després de criticar l'absència catalana però alhora rebutgen les formes amb què la Moncloa ha organitzat el conclave, ja que només donarà cinc minuts d'intervenció a cada president autonòmic mentre que el president espanyol, Pedro Sánchez, podrà parlar tant temps com vulgui.

L'ordre del dia que el govern espanyol ha fet arribar a les comunitats de la conferència de presidents autonòmics a Salamanca.

El president andalús, Juama Moreno (PP), ha criticat aquest dimecres com s'ha plantejat de "malament" la conferència de presidents per part del govern de Sánchez, però ha insistit que és una "obligació" de tots assistir a la cita. "No poden ser monòlegs reiterats dels presidents durant cinc minuts, sense capacitat de discutir ni de discernir", s'ha queixat, i ha lamentat que no hi hagi hagut una "feina prèvia" per part de les conselleries per arribar a un acord.

De fet, la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha assenyalat que Sánchez el que vol és només "un book de fotos" amb la trobada, mentre que alguns presidents socialistes pressionen perquè, més enllà de la situació epidemiològica i els fons de recuperació, així com del repte demogràfic, també es parli de la reforma del sistema de finançament autonòmic. És el cas del president valencià, Ximo Puig, mentre que el líder socialista extremeny, Guillermo Fernández Vara, ha demanat "deixar els carnets del partit" per atendre a la cita.

L'estratègia d'Urkullu

Davant d'aquest escenari i de la reunió imminent de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat dilluns, l'equip d'Aragonès ha insistit que no assistirà a la cita. Qui sí que ho farà, en canvi, és el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, que a última hora ha esgarrapat un acord amb el govern espanyol a canvi d'assistir a la reunió. En concret, demà dijous es reunirà la comissió mixta del concert econòmic perquè les diputacions basques recaptin nous impostos. "Això és el respecte a un autogovern reconegut", ha dit Urkullu sobre l'acord i l'assistència a la reunió.

stats