LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 08/10/2016

El nou PSOE s’entrega al diàleg amb Rajoy

El cap de la gestora socialista truca al president en funcions i la Moncloa celebra el canvi de to

D.s.u.
2 min
Javier Fernández, cap de la gestora del PSOE, ahir al Parlament d’Astúries, d’on és president.

MadridSi ha de dependre de la voluntat de la nova gestora del PSOE, Mariano Rajoy quedarà investit de nou president espanyol. El president d’aquest òrgan interí, Javier Fernández, s’ha afanyat a trucar al cap de l’executiu en funcions per mostrar-li la seva bona voluntat a arribar a un acord d’investidura, i per aclarir la posició dels dos partits respecte a què cal esperar a canvi. Ho van confirmar ahir el mateix Fernández i la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop aclarit que Rajoy no posarà condicions a una abstenció socialista a la seva investidura -van ser els mateixos dirigents del PP els que van donar ales a aquesta possibilitat, desmentida després pel president del partit-, Fernández es concentra ara a posar ordre al galliner socialista, on no falten els irreductibles que declaren fidelitat incondicional al noa Rajoy. La conversa entre el cap en funcions del PSOE i el cap en funcions del govern va servir per acostar posicions. “Hi ha una gran diferència amb l’anterior direcció”, es congratulaven ahir fonts de la Moncloa, que veuen a tocar la investidura.

Els dos dirigents es van emplaçar a seguir parlant, tot i que el president asturià li va transmetre a Rajoy que la postura del partit encara no està fixada, i que no ho estarà fins a la celebració d’un nou comitè federal, que s’albira, de nou, mogut. A hores d’ara, la data que té més números per celebrar aquest comitè és el diumenge 16 d’octubre, a dues setmanes per a la convocatòria automàtica d’eleccions.

De moment, Ferraz s’inclina per arribar a una postura unitària de vot, que implicaria l’abstenció de tots els diputats socialistes, inclosos els del PSC i alguns que ja han dit que no ho pensen fer, com Susana Sumelzo. Ahir el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va reiterar que els seus diputats votaran no. Si el comitè federal acaba sent el dia 16, arribarà just l’endemà de les primàries del PSC, en què Iceta es juga revalidar el càrrec contra l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que ha sigut encara més contundent en la defensa d’aquesta postura. Per això, algunes veus dins del partit especulen ja amb la possibilitat que s’abstinguin només 11 diputats socialistes, que els triarà el comitè federal. Fonts de la direcció del PSC, però, puntualitzen que tampoc se sentirien còmodes en aquesta situació, perquè suposa fer possible la investidura de l’actual president espanyol en funcions.

Calendari estret

Santamaría va voler respectar els temps interns del PSOE i no donar per feta l’abstenció, però no va amagar la satisfacció per la nova realitat al principal partit de l’oposició. Santamaría va dir que el diàleg entre els dos partits va recuperant la “normalitat” institucional. La vicepresidenta espanyola en funcions no va voler aventurar un possible calendari d’investidura, més enllà de recordar que el 31 d’octubre s’acaba el període per triar un nou president abans de la convocatòria automàtica de noves eleccions.

Si el comitè federal acaba decidint l’abstenció el dia 16, la ronda de consultes amb el rei Felip VI podria ser la setmana següent. Aleshores la data amb més possibilitats per iniciar el debat d’investidura seria el dilluns 24 d’octubre, a temps perquè Rajoy pugui visitar la Cimera Iberoamericana el 28.

stats