POLÍTICA
Política 11/05/2013

La immigració sobiranista, el nou objectiu del CNI

Els seveis d'intel·ligència espanyols ordenen l'expulsió de Noureddine Ziani, vinculat a la Fundació Nous Catalans, a qui acusen de fomentar el radicalisme islàmic a Catalunya

Marc Toro
2 min
El director de l'Espai Catalano-Marroquí de la Fundació Nous Catalans, Noureddine Ziani

BarcelonaEl CNI no s'atura en la seva guerra bruta contra el procés sobiranista iniciat a Catalunya. Aquest cop, però, el seu objectiu ha sigut la immigració que dóna suport a la causa catalana. Els serveis d'intel·ligència espanyols han ordenat l'expulsió de Noureddine Ziani, president de la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya (UCCIC) i director de l'Espai Catalano-Marroquí de la Fundació Nous Catalans –vinculada a CDC–, acusat de ser agent secret marroquí i fomentar el salafisme i el radicalisme islàmic a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han explicat a l'ARA fonts properes a Ziani, el passat divendres 3 de maig va ser convocat a comissaria, on va ser detingut i interrogat per dos agents de la policia espanyola i dos del CNI. Després d'unes hores sense explicar el motiu de la seva detenció, els agents li van comunicar que era allà perquè estava treballant per "desestabilitzar Espanya". Els agents van sustentar la seva acusació en fets com que Ziani hagués obert mesquites a la Fundació Nous Catalans per organitzar actes de difusió del procés sobiranista.

Ziani va estar tancat al calabós fins al vespre, quan el van deixar en llibertat amb una resolució d'expulsió. Una resolució que s'empara en la llei d'estrangeria i que, per tant, no ha de passar per cap jutge. Segons fonts de la Fundació Nous Catalans, és el primer cop que es vol expulsar una persona que té tots els papers en regla. Aquest dissabte a les dotze del migdia acabava el període d'al·legacions per part dels advocats. Unes al·legacions que previsiblement es desestimaran, i s'ordenarà l'expulsió immediata de Ziani. El seu entorn encara confia que la repercussió mediàtica del cas pugui frenar el procés.

Acusació surrealista

Des de la Fundació Nous Catalans es creu que acusar Ziani de ser agent secret del Marroc infiltrat per fomentar el radicalisme a Catalunya i Espanya és "bastant surrealista". "El Marroc no fomenta això, justament el contrari. El rei és proeuropeu", asseguren les fonts consultades, que titllen de "banals" les proves contra l'acusat –la construcció d'una mesquita a Lleida o l'intent d'importar un centre de menjar halal a Catalunya–. Per contra, asseguren que Ziani està treballant per modernitzar l'islam a Catalunya i per adaptar la seva religiositat a la cultura catalana i europea.

Les mateixes fonts expliquen que, amb accions com aquesta, el CNI "intenta generar por". "Per un costat es busca atemorir els immigrants i per l'altre que els catalans agafin por del foment del salafisme", afirmen. I afegeixen: "Es pensaven que no ens atreviríem a fer-ho públic, però s'han equivocat, ja que les acusacions no demostren res".

stats