Nova oportunitat per als avals de l’ICF al Tribunal de Comptes

Els nous consellers assumeixen aquest dilluns les seves carteres en el primer ple ordinari de l’organisme

5 min
01. La nova presidenta del Tribunal de Comptes, Enriqueta Chicano.  02. Façana de la seu de l’òrgan fiscalitzador.

MadridEl nou Tribunal de Comptes reprèn aquest dilluns la seva activitat i formalitza la renovació amb la celebració del primer ple ordinari. En una institució acostumada a l’enclaustrament, les càmeres hi podran entrar per gravar i fotografiar la trobada dels dotze consellers escollits fa unes setmanes pel Congrés i el Senat. Els nous membres assumiran les seves noves carteres després que ja s’oficialitzés qui integra la comissió de govern: Enriqueta Chicano, com a presidenta de la institució; María Dolores Genaro, presidenta de la secció de fiscalització, i Rebeca Laliga, presidenta de la d’enjudiciament. Aquesta secció, que exerceix les funcions jurisdiccionals, té sobre la taula una qüestió que ha de resoldre amb una certa celeritat: acceptar o no els avals de l’Institut Català de Finances (ICF) per a la causa d’Exteriors. La delegada instructora els va rebutjar, però les defenses han presentat recurs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esperanza García va considerar que el decret de creació d’un fons complementari de riscos per part de la Generalitat no emparava que l’ICF afrontés els més de cinc milions d’euros que demanava a una trentena d’ex alts càrrecs del Govern, entre els quals els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont. Va argumentar que la norma impulsada per l’executiu de Pere Aragonès no preveia sufragar les fiances en casos de responsabilitat comptable amb “dol o culpa greu”. A més, va dictaminar que procedia l’embargament immediat dels béns dels implicats, atès que ja s’havia superat el termini per avalar.

Mas i l’exconseller Francesc Homs van presentar casa seva, i Junts i ERC van cobrir les reclamacions al marge de la Caixa de Solidaritat, que es va sorprendre per la falta de coordinació en una qüestió de l’àmbit antirepressiu que abans no havia aixecat ampolles. Divendres passat, amb motiu de les declaracions de l’exconseller Raül Romeva i l’ex secretari general del Diplocat Albert Royo al jutjat número 18 de Barcelona, la Caixa de Solidaritat va emetre un comunicat en el qual reivindicava el seu paper i demanava un esforç extra a la ciutadania.

La denegació dels avals de l’ICF per part de la delegada instructora va coincidir amb l’acord entre el PSOE i el PP per renovar el Tribunal de Comptes. Des d’aleshores, tot està en pausa, segons indiquen les defenses dels encausats, que afegeixen que el pla B per a la fiança està presentat però sense resposta sobre l’admissió. L’objectiu és revertir la situació i que els nous consellers de la sala de justícia acceptin el pla A.

“Excés en les facultats”

Al recurs presentat contra l’oposició als avals de l’ICF, la defensa de l’expresident Mas subratlla que Esperanza García, la delegada instructora, va incórrer en un “evident excés en l’exercici de les seves facultats”. No creuen que hagués hagut de fer un “judici constitucional” sobre si el decret de la Generalitat emparava el mecanisme de les fiances. A més, al·legava indefensió pel fet que s’anunciés un embargament immediat adduint que havien passat molts mesos entre la liquidació provisional -finals de juny- i la resolució sobre els avals de l’ICF -mitjans d’octubre-. Els lletrats van remarcar que si s’havia trigat tant és perquè la delegada instructora va demanar a l’Advocacia de l’Estat que es mullés sobre els avals, en una consulta inèdita que els serveis jurídics del govern espanyol van preferir esquivar.

Abans de la renovació, el llavors fiscal en cap del Tribunal de Comptes, Miguel Ángel Torres, va tenir temps de presentar el seu escrit sobre el recurs, però la decisió definitiva dependrà de Rebeca Laliga, Diego Íñiguez i Rosario García. L’esperança de les defenses, que en el seu recurs també recordaven que el decret sobre l’ICF és vigent i que el va avalar el Consell de Garanties Estatutàries, està en la majoria progressista d’aquest trio que conforma la secció d’enjudiciament. Íñiguez, excap de gabinet de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i García, magistrada de la sala social del TSJ de Madrid, van ser proposats pel PSOE, i Laliga pel PP.

Són els tres consellers que, en segona instància, també es pronunciarien sobre el conjunt de la causa sobre l’1-O i d’Exteriors. L’encarregada de jutjar-la, tal com va avançar l’ARA la setmana passada, és Elena Hernáez, ex alt càrrec del primer govern d’Isabel Díaz Ayuso. Es preveu que en el ple d’aquest dilluns sigui nomenada titular del departament segon, que és on han caigut els últims anys totes les causes sobre el Procés, també la del 9-N. Segons el seu entorn, Hernáez rep l’encàrrec amb “aclaparament”, però amb la confiança que un assumpte complex com aquest es resol “amb l’aplicació de la llei”. En la seva compareixença al Senat, va subratllar que no tenia “perfil polític”.

Fonts consultades expliquen a l’ARA que els quatre consellers que s’hauran de pronunciar sobre aquesta causa no n’han parlat “a fons”. De fet, com que encara no és oficial la seva assignació a cada departament, encara no han tingut accés a les actuacions. Un cop sigui nomenada, Hernáez repassarà totes les interlocutòries anteriors per posar-se al dia, atès que la informació que en té fins ara és la que ha pogut llegir als mitjans de comunicació.

El nou fiscal en cap

Hi haurà encara una cinquena persona amb incidència en la causa sobre l’1-O i Exteriors, el fiscal en cap. Miguel Ángel Torres ha deixat vacant el lloc per ser nomenat conseller -no havia passat mai abans- i ara la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, ha de nomenar-ne un de nou. Dimecres passat es va obrir la convocatòria pública, i fonts del tribunal situen un mínim de dues persones que presentaran candidatura. Una és el tinent fiscal del Tribunal de Comptes, Luis Rueda, i l’altra és el també fiscal de la institució Carlos Castresana, exfiscal del Suprem i d’Anticorrupció. Castresana, conegut per haver obert la investigació per corrupció de l’expresident de l’Atlètic de Madrid i exalcalde de Marbella Jesús Gil, tindria una inclinació més progressista que podria donar-li més opcions de ser l’escollit, afirmen fonts consultades. El nou fiscal en cap haurà de decidir si manté l’acusació contra la trentena d’ex alts càrrecs de la Generalitat o bé la retira.

Encara queden algunes setmanes perquè tot això es vagi desencadenant. El més immediat al Tribunal de Comptes ha estat la incorporació de la periodista de TV3 a Madrid Yolanda López com a nova cap de comunicació, fet que ha aixecat alguns recels entre els funcionaris més conservadors, segons asseguren fonts de l’organisme. Aquest dilluns es repartiran els departaments i, més enllà d’enjudiciament, a fiscalització la distribució queda així: Javier Morillas a l’àrea d’administració econòmica de l’Estat; Joan Mauri a l’àrea político-administrativa de l’Estat; Isabel Fernández a l’àrea de l’administració sociolaboral i de la Seguretat Social; José Manuel Otero a empreses estatals, entitats públiques i fundacions; Luis Antonio Ortiz de Mendívil a l’àrea de comunitats autònomes, i Miguel Ángel Torres a la d’entitats locals.

stats