Política 10/01/2023

El Tribunal de Comptes s'obre a aturar la causa pel Procés abans de dictar sentència

Podria prescriure si els tribunals consideren que els fets de l'1-O i Exteriors no són delicte

2 min
La consellera del Tribunal de Comptes Elena Hernáez, prometent el càrrec al Congrés dels Diputats

MadridMentre l'independentisme està pendent dels progressos en la desjudicialització que pugui comportar l'entrada imminent en vigor de la reforma de la malversació, al Tribunal de Comptes la causa relacionada amb l'1-O continua. L'òrgan fiscalitzador va negar-se a paralitzar el procediment i continua amb el judici, encara sense data, si bé la consellera Elena Hernáez obre la porta a aturar el cas abans de dictar sentència. Així ho insinua en una interlocutòria del 22 de desembre que s'ha conegut aquest dimarts, en la qual argumenta per què va rebutjar algunes peticions de nul·litat que les defenses de la trentena d'excàrrecs de la Generalitat van plantejar en l'audiència prèvia que es va celebrar el 16 de desembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest escrit, al qual ha tingut accés l'ARA, la consellera del Tribunal de Comptes que jutja el cas s'oposa a deixar en standby el procediment pel fet que hi hagi jutjats penals abordant el mateix, tal com al·legaven les defenses. Es tracta dels jutjats d'instrucció 13 i 18 de Barcelona, que tenen causes obertes contra algunes persones que també afronten l'amenaça del Tribunal de Comptes. Hernáez sosté que la jurisdicció comptable té "plena sobirania", si bé hi ha algunes excepcions que poden propiciar que, més endavant, sí que hagi de posar el fre. Concretament, després del judici. L'article 40.2 de la llei d'enjudiciament civil estableix que es podrà suspendre quan la decisió d'un tribunal penal tingui "influència decisiva en la resolució sobre l'assumpte civil" i l'apartat 3 d'aquest mateix precepte especifica que aquesta suspensió "s'acordarà un cop el procés estigui pendent només de sentència". Fonts de l'organisme admeten que Hernáez es veurà "abocada" probablement a optar per aquesta solució.

Per què? Una "influència decisiva" que el procés penal pot tenir sobre el del Tribunal de Comptes té a veure amb la prescripció. Quan uns fets han estat delicte, hi ha jurisprudència que indica que la responsabilitat comptable no caduca i que es pot reclamar al cap dels anys que facin falta. En canvi, si els fets no són delicte, i en aquest cas té a veure amb el de malversació, hi ha un període de cinc anys de prescripció que la consellera Hernáez hauria de valorar si s'ha superat o no. Caldria estudiar-ho amb deteniment, perquè també hi ha circumstàncies d'interrupció del període de prescripció. El que fonts de l'organisme constaten és que, probablement, no hi haurà sentència ferma dels procediments que ara estan oberts als jutjats 13 i 18 i, per tant, no sabrà si els fets són delicte. Això l'obligaria a esperar per emetre la seva sentència.

La reforma de la malversació

En aquest trencaclosques, la reforma de la malversació que entra en vigor aquest dijous pot entrar en joc. Fonts del Tribunal de Comptes alerten que cal estar atents a les conseqüències que aquest canvi al Codi Penal tingui en els fets de l'1-O i d'Exteriors. Per exemple, si es determinés que no hi pot atribuir la nova malversació i els jutjats 13 i 18 decretessin el sobreseïment per aquest delicte, la consellera Hernáez ja tindria el coneixement que sobre els fets que està investigant opera la prescripció i hauria de calcular-ne el còmput. Mentrestant, les defenses dels afectats preparen els seus recursos de reposició contra la negativa de la jutge de paralitzar la causa. Ara bé, és ella mateixa qui resoldrà i té la clara convicció, si res no altera el recorregut, de celebrar el judici.

stats