Política 22/07/2014

Junqueras avisa en una entrevista a Bloomberg que impedir la consulta pot inquietar els mercats

El president d'ERC recorda que "el govern espanyol deu 1 bilió d'euros i que algú ha de pagar aquest deute"

Acn
2 min
Oriol Junqueras, aquest divendres a Sant Vicenç dels Horts / ACN

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, assegura en una entrevista a l'agència Bloomberg que impedir la consulta a Catalunya "no és bo per als mercats". Junqueras defensa que el govern espanyol ha de trobar una manera de permetre la votació perquè, si no, es pot desencadenar una crisi política que inquietaria els mercats. "El govern espanyol deu 1 bilió d'euros i algú ha de pagar aquest deute", recorda Junqueras a Bloomberg. "El nerviosisme podria arribar si Espanya i Catalunya no troben un camí per a l'acord", indica també a l'agència el 'broker' Serafí Rodríguez, de Marobanc Grup. En un article titulat 'Els separatistes catalans diuen que els inversors poden ajudar la campanya', Bloomberg entrevista el líder d'Esquerra, que diu que "no és una bona idea prohibir votar als catalans, i no és bo per als mercats internacionals".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bloomberg recorda que els escocesos votaran el 18 de setembre i que els catalans diuen que "també ho haurien de poder fer". "Però Rajoy no ha fet cap senyal de cedir, mentre intenta mantenir l'estabilitat política en un moment en què Espanya surt d'una recessió econòmica de sis anys", diu l'agència.

"Catalunya representa el 20% de l'economia espanyola, el doble que Escòcia en proporció al Regne Unit", afegeix Bloomberg. Per l'expert en inversions Serafí Rodriguez, "mentre no hi hagi un deteriorament violent de la situació o una ruptura desordenada, la situació entre els inversors seguirà sense canviar".

Bloomberg explica, citant Junqueras, que Rajoy es trobarà davant d'un "dilema" si els catalans tiren endavant amb el referèndum: cedir o ser vist com algú que impedeix als seus ciutadans votar. "Hem d'intentar votar fins i tot si el Tribunal Constitucional diu que és il·legal, perquè hi ha un mandat democràtic", reitera Junqueras a l'agència. Segons el líder d'ERC, la voluntat popular és "més important que la voluntat del Constitucional". "La democràcia és més legítima", conclou.

stats