SUSPENSIÓ DEL 9-N
Política 02/10/2014

ERC i la CUP faran front comú a la cimera de partits perquè el Govern reprengui els preparatius del 9-N

Oriol Junqueras i David Fernàndez preparen la reunió de divendres i també conversen amb Joan Herrera, que posa l'accent a no perjudicar tercers amb la celebració de la consulta

Roger Tugas
2 min
Oriol Junqueras i David Fernàndez aquest dijous al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaLa cimera de divendres serà clau per saber si el 9 de novembre hi haurà consulta o no. Cada dia que passa amb els preparatius aturats es redueixen les "garanties democràtiques" que reclamaven els partits sobiranistes per celebrar-la. És per això que ERC, ICV i la CUP han realitzat trobades bilaterals aquest dijous al matí al Parlament per preparar la trobada de demà, que haurà de determinar quins passos i en quins terminis s'han d'executar les previsions necessàries per poder mantenir el 9-N al calendari.

Així, el president d'ERC, Oriol Junqueras, i el portaveu parlamentari de la CUP, David Fernàndez, han acordat fer front comú per reclamar al Govern que tant la campanya institucional com els preparatius de la consulta es reprenguin de seguida. De fet, els estrangers residents a Catalunya que vulguin votar han de presentar una petició davant la comissió de seguiment de l'àmbit territorial que els correspon entre l'1 i el 7 d'octubre, un termini que ja s'està esgotant, mentre la comissió està suspesa i el cens congelat. El vot anticipat, el cens per a catalans residents a l'estranger, la web informativa del procés o la contractació de personal per donar suport a les meses, entre altres tràmits, també estan aturats.

Al seu torn, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, posa l'accent en la necessitat que no quedi tot congelat com actualment, però sempre que els preparatius no afectin negativament tercers, ja siguin empleats públics o empreses col·laboradores. Tot i això, ERC i la CUP defensen que hi ha nombrosos funcionaris amb voluntat de col·laborar amb el procés, encara que això els suposi alguna conseqüència negativa, i afegeixen que igualment hi podria haver alternatives, com ara buscar altres fórmules per tirar endavant cadascuna de les mesures previstes.

Fins quan quedarà tot aturat?

En tot cas, els tres grups coincideixen a rebutjar que es parli d'eleccions plebiscitàries –la CUP diu que marxarà de la reunió si aquest assumpte es posa sobre la taula– més enllà del 9-N i a exigir saber fins quan poden mantenir-se els preparatius congelats sense que això impedeixi la celebració de la consulta. La CUP, per exemple, creu que més enllà de la setmana del 13 d'octubre no pot quedar tot aturat.

La sensació general d'aquests partits és que la cimera de divendres serà molt rellevant per observar si hi ha voluntat i possibilitat de tirar endavant la consulta o si cal anar pensant en altres escenaris. En tot cas, des d'ERC confirmen que estan "molt preocupats" per la situació de bloqueig actual, però insisteixen que volen ajudar el Govern a mantenir el rumb al 9-N. "Ja no farem el que hàgim de fer, sinó el que calgui fer", insisteixen.

stats