ELECCIONS ESPANYOLES
Política 18/12/2015

Junqueras afirma que ERC és qui defensa "el referèndum possible", el de la Constitució catalana

Rufián regala irònicament les set boles de drac a Podem, ja que assegura que són més fàcils d'aconseguir que una nova carta magna espanyola

Roger Tugas
4 min
Tardà, Rufián, Rovira i Junqueras, en el míting final a Sabadell / PERE VIRGILI

SabadellÚltim crit d'ERC per mobilitzar els independentistes indecisos de cara al 20-D i per pugnar amb En Comú pel vot de l'esquerra sobiranista. El darrer míting dels republicans ha estat a Sabadell, la ciutat més gran amb un alcalde seu, on 500 persones s'han aplegat al Teatre Principal per escoltar els seus dirigents i candidats. Com el president d'ERC, Oriol Junqueras, que ha demanat el vot per "garantir que a Catalunya i a la seva gent se la defensi a tot arreu" i per guanyar i, d'aquesta manera, no "deixar Catalunya en mans dels que prometen un referèndum impossible que no serveix per a res". "Som els que defensem el referèndum possible i el que sí que serveix, i és el referèndum per aprovar la Constitució de la República catalana", ha clamat, que "depèn dels ciutadans de Catalunya" i no és "un referèndum que haurà de demanar permís al PP, a C's i al PSOE". Així, ha demanat als que dubten sobre la viabilitat del referèndum que no esperin fins dilluns per veure que és impossible, sinó que "ho facin abans i votin els candidats d'ERC".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera, Junqueras ha afegit que tampoc no es pot "deixar la veu a un partit que s'anomenava i que intenta seguir anomenant-se Partit Socialista, amb una candidata que, encara que no li agradi que li recordin, va aprovar els desnonaments exprés, que va aplaudir l'apoyaré i el 'cepillado', que va aprovar una disposició addicional tercera i la va incomplir", ha assegurat, recordant alguns dels xocs del debat de TV3 i Catalunya Ràdio. "ERC és la casa d'acollida de tots aquells socialistes que volen seguir sent-ho", ha etzibat.

Així mateix, s'ha mostrat convençut que els republicans guanyaran diumenge, ja que "ara que hem adquirit el costum de guanyar per ajudar qui més ho necessita, seria bo que no perdem aquest costum". "Som bones persones, honestes, honrades, treballadores, som els que mai ens hem rendit i els que, després de cada derrota, ens hem alçat i hem preparat la victòria que aviat arribarà", ha insistit, motiu pel qual ha conclòs: "Si algú vol donar els vots als més generosos, als més experimentats, als que més han fet, que el donin a ERC".

Regala les set boles de drac a Podem

Per la seva banda, el cap de llista, Gabriel Rufián, ha insistit igualment sobre la impossibilitat de celebrar un referèndum des del Congrés. "Als de 'Veremos', ai, perdó, de 'Podemos'", ha començat, els ha demanat "que ens mirin als ulls i ens diguin com s'ho faran per canviar un estat on el líder més valorat és el rei Felip VI". De la mateixa manera, ha recordat que el candidat de Podem, Pablo Iglesias, va regalar al monarca un DVD de 'Joc de trons' i ha assegurat que "l'únic rei que reconeixem és el nostre fill, i els regalem les set boles de drac, que són més fàcils d'aconseguir que una nova Constitució". Ho ha dit mostrant la rèplica de les set boles de drac amb què el van obsequiar els periodistes, un dels elements que sempre ironitza que cal per reformar la carta magna, juntament amb dos terços del Congrés, dos terços del Senat i sang d'unicorn.

Igualment, el cap de llista al Senat, el jutge Santiago Vidal, ha alertat que C's és pitjor que la gavina del PP, és "l''agilucho' de l'època franquista", mentre que "els companys de Podem es presenten amb un colom blanc, el que no sap on viu, i com que no són pragmàtics però sí somniadors, treballarem amb ells a partir del dia 21 perquè Catalunya sigui la millor república i la més digna d'Europa". També ha ironitzat que "el procés constituent espanyol no es farà des del Congrés, es farà des d'una funerària, ja que donaran una mica de coloret a una mòmia embalsamada", mentre que "la Constitució catalana es farà en un hospital, on milers de persones donaran a llum a una criatura formosa que sortirà rient i cridant 'visca Catalunya lliure!'".

Una república per socialitzar la riquesa

Al seu torn, el número dos de la llista, Joan Tardà, ha assegurat que mai havia estat tan a prop la possibilitat de construir una República catalana constituïda com "un estat que ha de socialitzar la riquesa, no només garantir drets i deures, que també ho farà", ja que "cal garantir que totes les persones tenen les mateixes possibilitats de ser feliços" i edificar "una democràcia d'excel·lència". Així mateix, aprofitant que és el dia internacional del migrant, ha clamat que "totes les persones que trepitgen la terra catalana, totes són cridades a ser pares fundacionals de la República catalana". "Tan se val com et diguis, volem una terra per a tothom", ha insistit. De la mateixa manera, ha recordat exdirigents d'ERC com "Àngel Colom, que ens va fer saltar del federalisme a l'independentisme; a Josep-Lluís Carod-Rovira, que va teoritzar el patriotisme social; i a Joan Puigcercós, que va veure que sense tripartits no es podia mobilitzar l'independentisme". Finalment, ha pronosticat que la independència servirà perquè l'estat espanyol per fi canviï i tenir una relació fraternal amb la resta de pobles de la península.

De fet, la número tres, Ester Capella, va alertar que el referèndum no arribarà malgrat les proclames i promeses de Podem: "No confiem en els que ens prometen arena per fer castells de sorra que s'enfonsen a la platja". Per aquest motiu, va cridar a votar i, sobretot, a "fer el vot insubornable, incorruptible per la independència, els que sempre hem estat fidels al país i a la seva gent, els que mai ens hem agenollat".

L'alcalde demana el vot als veïns

Així mateix, l'alcalde de Sabadell, el republicà Juli Fernàndez, ha defensat que la ciutat "contribueix de manera essencial a fer aquests passos endavant que hem fet aquests temps", motiu pel qual ha cridat als conciutadans a que els torni a fer "confiança per tornar a dir, com el maig, que l'independentisme ha guanyat". Igualment, la regidora de Sant Cugat del Vallès i candidata al Senat Mireia Ingla ha destacat que fa poc "semblava mentida que Sabadell tingués un alcalde d'ERC" i ha alertat que, malgrat que hi ha qui diu que el 27-S no va vèncer l'independentisme, el seu partit vencerà diumenge: "Tornarem a guanyar, que es calcin, això no hi ha qui ho aturi!".

stats