CANVI DE CICLE
Política07/11/2012

Junqueras avisa que hi ha catalans que es venen abans que els comprin

El candidat d'ERC s'ofereix a sumar esforços amb CiU, però només per seguir "el camí que ens porti a la llibertat de Catalunya, la prosperitat i la justícia"

Efe

BarcelonaEl candidat d'ERC, Oriol Junqueras, ha advertit aquest dimecres que Espanya intentarà "fer por i comprar" els catalans. Davant d'això, diu, caldrà reaccionar sabent que "hi ha catalans que s'espanten abans que els facin por i es venen abans que els comprin". En la presentació del "Full de ruta cap a la independència" del seu partit, el líder republicà s'ha referit a les dificultats que poden sorgir en el procés de consecució d'un estat propi. Segons Junqueras, Esquerra està disposada a unir esforços amb CiU i amb altres forces sobiranistes, però si no és per avançar cap a la independència, no acompanyaran ningú i estaran en l'oposició, ha advertit. "Només seguirem el camí que ens porti a la llibertat de Catalunya, la prosperitat i la justícia" i, en conseqüència, ha puntualitzat, ERC no secundarà altres camins intermedis.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Deixant enrere, per tant, l'anomenada estratègia de l'"independentisme gradual" que ha guiat aquest partit durant els últims anys, el líder d'ERC s'ha referit a les dificultats que podria trobar el procés d'avanç cap a la independència. "L'estat espanyol voldrà fer-nos por i fins i tot intentarà comprar-nos, tal com va fer amb les seves antigues colònies", però "totes van acabar marxant d'Espanya i van optar per ser estats lliures, tal com vol ara Catalunya", ha assegurat Junqueras. Ha animat els ciutadans de Catalunya que estan a favor de la independència i que no volen veure defraudades les seves expectatives que facin costat als que "mai" han "venut el país", perquè siguin decisius i hi confiïn "pel bé de tots".

Cargando
No hay anuncios

El "Full de ruta cap a la independència" d'ERC inclou diversos passos que cal fer, agrupats en tres "agendes" simultànies, la "nacional catalana", la "internacional" i l'"espanyola". L'agenda catalana queda subdividida entre la "fase refrendària", que comença l'endemà de les eleccions, i finalitza quan tingui lloc el referèndum d'autodeterminació, i la "fase del procés constituent" de la república catalana, "a partir del referèndum o, si és necessari", d'una declaració unilateral del Parlament. ERC proposa que el nou Parlament i Govern que surtin de les eleccions del 25-N treballin perquè l'any 2014 se celebri el referèndum d'autodeterminació.

En l'"agenda internacional", ERC preveu apel·lar al dret i a les institucions internacionals per aconseguir el reconeixement del nou estat català, i pel que respecta a la UE, postula per aplicar "el dret a la secessió d'estats" i que Catalunya sigui membre mitjançant un procediment d'"ampliació interna". Destaca, en aquest apartat, el compromís de "seguretat jurídica de les inversions i interessos internacionals que hi ha a Catalunya" així com el d'"assegurar la presència de les multinacionals a Catalunya durant tot el procés i garantir-ne el paper d'actors clau com a elements d'estabilització econòmica".

Cargando
No hay anuncios

En l'"agenda espanyola", ERC preconitza "la promoció contínua del diàleg amb Espanya", tant per celebrar el referèndum com per establir "els mecanismes per a la negociació del repartiment d'actius i passius" entre els estats espanyol i català".