Política 14/04/2013

Junqueras prioritza un referèndum però no descarta la declaració unilateral del Parlament

Diu que en un país no mana el més ric o qui té més mitjans de comunicació, sinó qui recull el suport de la majoria de la població

Acn
2 min
Oriol Junqueras, en l'acte d'aquest diumenge / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha opinat aquest diumenge que la independència s'hauria de proclamar després d'un referèndum popular, però no ha descartat cap via democràtica per fer-ho, com una declaració unilateral del Parlament. Junqueras ho ha dit en resposta al president de la Generalitat, Artur Mas, que ha descartat aquesta última via. En canvi, el líder republicà ha assegurat que confia en la voluntat del poble, però s'han de tenir en compte totes les vies possibles perquè aquesta voluntat es pugui expressar democràticament. "No renunciem, no tanquem cap porta a cap via democràtica", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ha tancat l'acte organitzat per ERC al parc de la Ciutadella de Barcelona per commemorar el 82è aniversari de la proclamació de la República catalana, i ha explicat que en moments difícils com els actuals el seu partit té l'esperança que els catalans puguin expressar-se en un referèndum. Però si no fos així, qualsevol altra via democràtica, com una declaració unilateral del Parlament, també seria ben vista pels republicans.

En aquest sentit, durant el seu míting, ha assegurat que un país no es governa com un consell d'administració d'una empresa, ni es mana per part de qui té més diners o més mitjans de comunicació, sinó per qui té més suport de la població. Tot i admetre que possiblement no venceran els poders financers o els mitjans de comunicació, ha animat els catalans a decidir el seu futur. "Cada dia tenim més raó i la raó és més evident", ha assegurat.

Però per guanyar per àmplia majoria social, Junqueras ha demanat als militants que lliguin les solucions a les dificultats individuals a la solució global pel país. Segons ell, cal "cosir les preocupacions individuals de tothom a l'evolució del conjunt del país, perquè la fortalesa del país és la seva gent". Per això, ha situat ERC com la formació capdavantera d'un discurs sobiranista i que "obre camí", però alhora anant al costat de la gent i vigilant "no perdre ningú" per darrere.

En aquest sentit, ha demanat a tothom i a totes les forces polítiques que donin suport al Govern en la defensa dels seus recursos propis, perquè això beneficiarà tota la societat.

En l'acte a la Ciutadella, al qual han acudit uns 500 militants, s'ha fet un dinar popular i s'han lliurat les insígnies als militants amb 25 anys dins la formació.

stats