Política 15/07/2017

Oriol Pujol accepta dos anys i mig de presó pel cas ITV

L'exdirigent de CDC reconeix que va cobrar comissions

Pau Esparch
2 min
L'exdiputat de CiU Oriol Pujol, en compareixença al Parlament

BarcelonaTres anys després d'haver deixat tots els càrrecs al partit i l'acta de diputat, l'ex secretari general de CDC Oriol Pujol va acceptar ser condemnat a dos anys i mig pel cas de les ITV i podria entrar a presó. Pujol va pactar amb la fiscalia la condemna després d'haver reconegut que havia cobrat comissions d'empresaris per afavorir-los amb la seva influència. L'esposa de Pujol, Anna Vidal, i dos empresaris més van acordar amb el ministeri públic una multa. Els altres dos acusats del cas, l'ex número 2 de la Diputació de Barcelona Josep Tous i l'empresari Sergi Alsina, no es van sumar al pacte. Com que aquest procediment l'ha de jutjar un tribunal popular, el magistrat president del jurat haurà de decidir si accepta l'acord parcial. Si no, podria enviar els sis acusats a judici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pacte entre Pujol i la fiscalia es va formalitzar ahir en una vista al jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona. Si l'acord rep el vistiplau del president del jurat, Pujol hauria d'entrar a presó, ja que la pena de reclusió acceptada supera els dos anys. El fiscal anticorrupció del cas va anunciar que, si al final la condemna és ferma, demanarà l'ingrés de Pujol a la presó, segons l'agència Efe. El seu advocat, Xavier Melero, va afegir que s'hi oposarà perquè l'última reforma del Codi Penal permet suspendre la reclusió a l'ex secretari general de CDC, ja que, per separat, en cap dels tres delictes de Pujol la pena supera els dos anys de presó. L'exdiputat va reconèixer els delictes de tràfic d'influències, suborn i falsedat documental. L'advocat de Pujol també va assegurar que seria complicat trobar un tribunal popular "no contaminat" que jutgés el cas.

El motiu és que el context de la família Pujol, amb la investigació oberta a l'Audiència Nacional, fa que sigui "molt difícil" que el jurat popular no estigui influït, segons el lletrat, que dona per fet que l'ex secretari general de CDC es podria enfrontar a una pena superior si el cas de les ITV arribés a judici. De fet, Oriol Pujol va anunciar que plegava com a secretari general i de diputat el 14 de juliol del 2014, quan faltava una setmana i mitja per a la confessió del seu pare. L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, va admetre el 25 de juliol que havia tingut diners sense declarar a l'estranger, i des de llavors la família està en el punt de mira judicial.

Un objectiu complert

Malgrat tot, Oriol Pujol va aconseguir ahir l'objectiu que perseguia per resoldre la seva situació i la de la seva dona en el cas de les ITV. Amb el pacte amb la fiscalia, la seva esposa va acceptar pagar una multa de 47.250 euros i evitar, així, els tres anys de presó que li demanava el ministeri públic. En el cas de Pujol, la fiscalia li sol·licitava cinc anys i dos mesos de reclusió, que ahir va rebaixar a dos anys i mig. En l'acord, Pujol també va acceptar una multa de 50.000 euros i un decomís d'uns 300.000. Els altres acusats que van arribar a un pacte, els empresaris Sergi Pastor i Ricard Puignou, també van acordar pagar una multa.

Tot i haver-ho negat sempre, Pujol va reconèixer ahir al jutjat que havia cobrat comissions irregulars per reformular el mapa de les estacions de les ITV i que havia rebut diners per intervenir en els processos de reconversió o deslocalització de les multinacionals Sony, Yamaha i Sharp.

stats