CANVI DE CICLE
Política 05/10/2012

La BBC veu Catalunya com "una espècie d'Alemanya" dins Espanya en un reportatge sobre la independència

Oriol Pujol assegura a la cadena britànica que "serà impossible evitar" la celebració d'un referèndum

Acn
2 min
Una captura televisiva de la presentació del reportatge de la BBC sobre la independència, emès al programa 'Newsnight'

LondresCatalunya és "com una espècie d'Alemanya" dins de l'estat espanyol, segons un reportatge del programa 'Newsnight' de la cadena britànica BBC. L'editor econòmic de la televisió, Paul Mason, ha analitzat en un espai d'uns 10 minuts fet a Barcelona el creixent sentiment independentista a Catalunya. El reportatge destaca el potencial econòmic del país i afegeix que la independència "sempre ha estat un camí somiat, però mai emprès", però que la crisi ho està canviant tot. Al vídeo, el secretari general de Convergència, Oriol Pujol, assegura que "serà impossible evitar" la celebració d'un referèndum i defensa que si Espanya impedeix la consulta, Catalunya "no s'aturarà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Catalunya té una carta molt poderosa per jugar. És el centre industrial, ric, una espècie d'Alemanya espanyola. Fins ara, els polítics nacionalistes han jugat amb aquesta carta per aconseguir concessions de Madrid. Però Madrid ara només pot oferir austeritat i ha rebutjat repetidament els intents de la regió d'aconseguir més autonomia", assegura Paul Mason en el reportatge, que es va emetre dijous a la nit.

La BBC aprofita el viatge a Barcelona per entrevistar el secretari general de Convergència, Oriol Pujol, que assegura que un referèndum "serà impossible d'evitar". Pujol reitera les paraules del president Mas, que va dir que la consulta es faria amb el permís de Madrid o sense. El secretari general de Convergència assegura que els catalans pateixen "el doble de retallades" i paguen "el doble d'impostos" i afegeix que si el seu partit no és el que porta Catalunya cap a la independència "ho farà algú altre".

En el vídeo, Mason visita la Barceloneta i parla amb alguns vianants que expliquen el seu creixent sentiment independentista. A més, també visita un bar on un grup de persones està veient un partit del Barça. Els aficionats citats a l'audiovisual asseguren que se senten catalans i que avui en dia el debat independentista està més viu que mai. De fet, el reportatge diu que el suport a la independència ja se situa per sobre del 50% i que "ningú sap en quin punt s'aturarà" aquesta "onada". El periodista compara l'entusiasme al carrer català amb les amenaces d'alguns militars com el coronel Alamán. Mason acaba el reportatge filmant una ballada de sardanes i destaca que fins ara "la llibertat cultural havia contingut l'independentisme". "Però la crisi ho ha canviat tot. I encara no sabem on acabarà la crisi", conclou el periodista.

stats