Política 30/11/2016

Oriol Pujol, absolt d'amenaçar Carina Mejías per SMS

La regidora de Ciutadans no haurà de pagar les costes del judici tot i perdre la demanda

Montse Riart/núria Orriols
2 min
Carina Mejías i Oriol Pujol a la sala de vistes abans de començar el judici

BarcelonaUn jutge de Barcelona ha absolt l'exdiputat de Convergència Oriol Pujol d'amenaçar la regidora de Ciutadans a l'Ajuntament de Barcelona Carina Mejías per un missatge de mòbil en què li recriminava que volgués indagar en els negocis de la seva família: "Sabia que eres una persona recargolada. Això et donarà malviure. Cuida't", li va dir. El jutge considera que l'acció de Pujol va ser desafortunada, però considera que el missatge no constitueix una amenaça, com també va defensar-se Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el jutge, l'expressió "recargolada" no pot considerar-se un "insult" a Mejías. Tampoc creu que hi hagi amenaça a la frase "Això et donarà malviure" -perquè podia referir-se "al fet de ser recargolada"-, ni en l'expressió "cuida't", que el jutge considera una "manera d'acomiadar-se irrellevant". Així, el magistrat assegura que no es pot acreditar que el missatge tingués la missió d'"atemorir" o "intimidar" Mejías. Afegeix que per ser considerada un delicte d'amenaces l'expressió ha de ser "seriosa, real i perseverant" i ha de contenir l'anunci d'un mal.

Per al jutge, la frase "Això et donarà un malviure" no és un anunci d'un mal determinat i no compleix la resta de paràmetres.

Un dels arguments de la portaveu de C's a l'Ajuntament de Barcelona era que el missatge de l'exdiputat de CiU tenia l'objectiu de "coartar" i "limitar" la seva acció política, a més d'anar en contra de la seva llibertat d'expressió. La tesi de Mejías era que Pujol l'amenaçava després que intervingués en el ple de l'Ajuntament de Barcelona per demanar la creació d'una comissió d'investigació sobre l'agència Barcelona Regional, un ens públic que segons la denunciada havia subscrit contractes amb empreses relacionades amb els familiars de Pujol.

La defensa de Pujol havia demanat que es condemnés Mejías a pagar les costes del judici si s'absolia el seu client, però el jutge no ho acorda i diu que se'n farà càrrec el sistema d'ofici.

La reacció de Mejías

Després de conèixer la sentència, Carina Mejías ha assegurat que respectarà la sentència i no recorrerà la decisió del jutge. "Si torna a passar una cosa semblant, ho denunciaré. No callaré davant cap amenaça", ha declarat a Europa Press. La cap de files de Ciutadans ha destacat que la seva intenció "no era aconseguir una condemna, sinó reivindicar que, per sobre de tot, hi ha la defensa de les llibertats, i que en cap àmbit s'ha de guardar silenci enfront de les amenaces".

stats