Política 09/05/2015

Iglesias es reivindica com a "sobiranista" perquè els que "privatitzen" hospitals són "traïdors a la pàtria"

El secretari general de Podem dóna suport a Ada Colau a Nou Barris per fer possible que el canvi que propugna la seva formació comenci a Barcelona

Joan Serra
4 min
Ada Colau i Pablo Iglesias

BarcelonaA finals del desembre passat, en les dates prèvies a les festes de Nadal, Pablo Iglesias va omplir el pavelló de la Vall d'Hebron com si fos el Felipe González del 1982, quan les enquestes l'impulsaven fins i tot cap a la Moncloa. Aquest dissabte, el secretari general de Podem ha tornat a Barcelona per donar suport a Ada Colau, la mateixa setmana que el sondeig del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha apuntat una davallada demoscòpica de Podem mentre Colau ha constatat que aspira a l'alcaldia de la capital catalana. Iglesias entén que una victòria de Colau, de la coalició de Barcelona en Comú, podria representar l'inici del canvi que propugna a l'Estat. Aquest matí, en una plaça Major de Nou Barris plena a vessar de veïns entregats, el líder de Podem ha apuntat que el canvi que propugna la seva formació pot començar amb un triomf de Colau a Barcelona. "Barcelona es mereix una alcaldessa valenta", ha afirmat Iglesias, interromput amb crits de "president, president".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si la democràcia no està associada als drets socials, no hi ha democràcia", ha afirmat Iglesias, que també ha tingut paraules dirigides a Jordi Pujol i Rodrigo Rato. "La pàtria dels Pujol i els Rato són els seus diners. Són lladres i gentussa. I els ho direm amb totes les lletres", ha cridat Iglesias, entre els aplaudiments de Nou Barris. "Que no embrutin la paraula 'nació' ni la paraula 'pàtria'. La sobirania no té tant a veure amb la bandera com amb els hospitals. Sobirania és poder portar el teu fill a una escola pública o portar el teu avi en un hospital. Els que privatitzen són traïdors a la pàtria. Que no embrutin la paraula 'nació', ha reflexionat. "Als sobiranistes ens preocupen que els hospitals i les escoles funcionin", ha afegit.

Colau: "No tenim experiència en dietes ni a tenir seus embargades"

Ada Colau, rebuda amb crits d'"alcaldessa", ha fet una crida a la mobilització dels "barris populars" per aspirar a l'alcaldia de Barcelona el 24-M i fer possible l'"esperança" de la "revolució democràtica" d'aquest 2015. "Esperanza Aguirre m'anima molt a tirar endavant una candidatura com Barcelona en Comú. Quan sento que tracta els ciutadans com una molèstia, m'estimula", ha afirmat Colau, que ha criticat les retallades de serveis públics dels governs del PP i CiU, aixi com els episodis de corrupció. "Trias i Aguirre tenen moltes coses en comú: Trias va ser la mà dreta de Pujol, i Aguirre té Bárcenas i Púnica. I ens volen fer creure que no en sabien res. Són còmplices del saqueig de les nostres ciutats i les nostres institucions", ha afirmat l'activista, que pretén reduir la campanya a un duel entre ella i Trias, per invisibilitzar les altres marques d'esquerres de la ciutat. "Ens diuen que no tenim experiència. Tenen raó. No tenim experiència en dietes ni a tenir seus embargades. Tenim experiència a arribar a finals de mes malgrat les seves polítiques criminals", ha afegit, verbalitzant un dard contra el PSC i CiU a Barcelona.

La candidata de Barcelona en Comú ha enviat missatges als grans partits que lideren els governs de la Moncloa i la Generalitat. "De nit dormen junts, perquè fa dècades que es posen d'acord", ha apuntat Colau, que ha advertit que aquests partits "per mantenir el poder, pretenen instaurar la política de la por". "Tenim una oportunitat històrica. El 24 de maig podem triar entre la màfia i la gent, entre CiU i Barcelona en Comú". Colau ha dirigit un missatge, en castellà, a Iglesias, que l'escoltava des de primera fila: "Pablo, sou esperança perquè hi hagi un canvi a Espanya". L'activista, que ha reclamat a CiU que rebutgi la llei Wert com han fet altres comunitats autònomes, ha fet la seva defensa del dret a decidir. "Exigim el nostre dret a decidir. No volem esperar més: el dret a decidir contra el PP, contra CiU i contra els poders econòmics", ha reblat.

Abans de la intervenció d'Iglesias i Colau –ha sonat el ja tradicional 'run-run' que acompanya tots els actes de campanya de Barcelona en Comú, banda sonora del 24-M–, el número quatre de la candidatura, Jaume Asens, ha recordat que l'acte de Nou Barris és "especial" perquè per primer cop s'han reunit el futur president espanyol, Pablo Iglesias, i la futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau". Aquestes paraules han provocat els aplaudiments del públic que ha omplert la plaça. "La nostra candidatura és com un gran mosaic. Són gent diferent i és un senyal que ja estem guanyant", ha afegit Asens. "No volem ocupar el lloc dels altres per cedir la sobirania al poder. No volem fer canvis cosmètics ni convertir-nos en casta. Per això, proposem limitació de sous i mandats", ha argumentat l'advocat que integra la llista de Colau. "Guanyarem perquè respectin la nostra dignitat", ha conclòs.

Abans de la intervenció d'Asens, Carolina Recio, portaveu de Barcelona en Comú a Nou Barris, ha radiografiat la situació del districte i el paper que vol jugar el 24-M. "Ens han faltat al respecte, amb polítiques classistes. Però Nou Barris no es resigna", ha afirmat Recio, en un míting amb referències constants a la corrupció i a la necessitat de preservar els serveis públics, com la sanitat. També hi ha hagut missatges dirigits a l'etapa en què Xavier Trias, candidat de CiU a la reelecció, havia assumit responsabilitats de govern en matèria sanitària. "Trias ha estat el mestre de Boi Ruiz", ha afirmat Albano Dante, un dels noms propis de la lluita contra la privatització de la sanitat pública.

stats