Política 23/07/2019

El Parlament rebutja tramitar una petició de l'ANC per publicar la DUI al 'Diari Oficial de la Generalitat'

JxCat i ERC es queixen que no s'ha admès perquè no s'ha comptat el vot dels diputats empresonats

Ara
2 min
El president de la comissió, Santi Rodríguez (PP).

BarcelonaLa comissió de peticions del Parlament ha rebutjat tramitar una petició provinent de l'ANC per publicar al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC) la declaració unilateral d'independència (DUI) que la cambra va fer el 27 d'octubre de 2017.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La iniciativa ha sigut rebutjada amb un empat. Ciutadans, el PP, el PSC i els comuns han votat en contra de tramitar la petició, mentre que JxCat i ERC han votat a favor. La CUP no estava present a la comissió. Davant l'empat, el president de la comissió, el popular Santi Rodríguez, ha rebutjat la iniciativa al·legant el vot ponderat, el vot que reflecteix la composició del ple.

JxCat i ERC, però, han criticat la decisió, i, de fet, els empats a les comissions del Parlament han generat polèmica des que el Tribunal Suprem va suspendre als diputats empresonats i processats per rebel·lió.

La mesa del Parlament va decidir que, en casos d'empat a les comissions, es tindrien en compte els vots dels diputats empresonats per mantenir les majories. Però no tots els grups estaven d'acord amb aquesta mesura, de manera que els partits que s'hi van oposar, Ciutadans, el PSC i el PP, malgrat l'acord de la mesa, no comptabilitzen els vots dels diputats suspesos en les comissions que ells presideixen.

Aquesta vegada, per tant, la comissió presidida pel PP ha optat per rebutjar la iniciativa. ERC i JxCat han argumentat que comptabilitzant el vot dels diputats suspesos la iniciativa hauria tirat endavant i la proposta s'hauria tramitat. Tots dos grups han fet constar en acta la seva disconformitat, de manera que probablement aquesta votació es tractarà a la mesa del Parlament.

En la mateixa línia, la comissió també ha rebutjat dues peticions ciutadanes que exigien fer efectiva la proclamació de la República Catalana. El president de la comissió, Santi Rodríguez, ha defensat que les dues propostes contradiuen diverses sentències del Tribunal Constitucional.

stats