Política 06/06/2018

El Parlament aprova crear una comissió d’investigació del projecte Castor

Tots els grups donen suport a la proposta nascuda de JxCat, ERC, CatECP i la CUP

Acn
3 min
Una imatge del magatzem Castor, en hibernació després de provocar una sèrie de sismes.

BarcelonaEl ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres crear una comissió d’investigació sobre el projecte Castor, presentada conjuntament per JxCat, ERC, CatECP i la CUP. Tots els grups han manifestat el suport a la iniciativa, tot i que el PPC i Cs han vist amb recel la possibilitat que acabi sent un espai que s’utilitzi partidistament. L’objectiu de la comissió és “avaluar les causes, els antecedents, les incidències directes i indirectes, i les possibles negligències o, fins i tot, actuacions doloses” que han tingut lloc en relació amb el projecte Castor a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara s’haurà de crear la comissió perquè hi compareguin experts, responsables polítics i de moviments socials. S'ha d'analitzar la documentació del projecte i veure si s’ha ajustat al fonament jurídic. També es planteja la realització de dictàmens, auditories i contrainformes, i l’estudi sobre el cost i l’impacte ambiental del projecte. Tots els partits del Parlament han votat a favor de la creació de la comissió, tot i que el diputat del PSC Jordi Terrades hi ha votat en contra per error. Es dona la circumstància que ha sigut ell qui ha defensat la posició favorable a la posada en marxa de la comissió durant el debat de la proposta.

Durant les intervencions dels grups, la diputada de JxCat Mònica Salas ha explicat que arreu del territori afectat pels moviments sísmics que podrien estar relacionats amb el Castor “hi ha hagut una gran oposició” al projecte. Per això, i amb la intenció “de posar llum a la foscor i fer una anàlisi exhaustiva que permeti analitzar els detalls, les negligències i les incidències del projecte”, han decidit impulsar la comissió.

Des d’ERC, el diputat Lluís Salvadó ha lamentat que després del que va passar “no hi ha hagut ni responsabilitats polítiques ni econòmiques per a l’entitat promotora”. També ha criticat que no s’hagi creat una comissió semblant al Congrés o al Senat, i ha defensat fer-la al Parlament.

Per la seva banda, el diputat de CatECP David Cid ha defensat la creació de la comissió, tot i matisar que cal ser “conscients de les dificultats que hi haurà, perquè molts compareixents tenen càrrec a l’Estat i no hi acudiran, i també perquè hi ha molts elements ‘sub judice’”.

L’altre grup promotor de la comissió, la CUP, ha definit amb duresa el projecte Castor i els seus efectes. “Mafiosos que es passegen com si fossin autoritats, mentides, estafa, corrupció, promeses incomplertes, obscurantisme, delictes socials, psicològics i econòmics, prevaricació. És l’essència del sistema capitalista i patriarcal. El Castor ho té tot”, ha dit la diputada Maria Sirvent.

Fora de la petició inicial, però votant-hi també a favor, la resta de grups han posat el seu propi accent durant les intervencions. La diputada de Cs Marina Bravo espera que “les conclusions de la comissió serveixin per fer reformes a tot Espanya, perquè els rescats com aquests es paguen de la butxaca de tots els ciutadans”, i ha demanat que “no serveixi per queixar-se i fer victimisme, per a un altre ‘com pitjor, millor’”.

Des del PSC, el diputat Jordi Terrades ha comentat que “si en altres llocs de l’Estat projectes així funcionen sense problemes, cal preguntar-se per què aquí no ha funcionat Castor”. Per últim, el diputat del PPC Santi Rodríguez ha remarcat que, segons el seu criteri, “no està tancada quina és la relació dels moviments sísmics, i per tant tampoc si hi ha negligència”. “Si es demostra, es podrà demanar el retorn de la indemnització. Però és un tema complex, i no crec que una comissió d’investigació del Parlament pugui elaborar un informe més complet que els que ja hi ha”, ha sentenciat.

stats