Política13/07/2014

El Parlament britànic constata el creixement de l'independentisme a Catalunya

La Biblioteca del Parlament emet un informe per explicar als seus diputats la situació política actual i les causes i conseqüències de l'augment del sobiranisme

Ara

BarcelonaEl Parlament britànic ha emès un informe de set pàgines per explicar als seus diputats el procés sobiranista de Catalunya. El document explica que el suport a la independència ha crescut en els últims anys, i remarca que "els arguments econòmics ocupen un lloc destacat en el moviment independentista". El Parlament britànic, que ha publicat aquest document a través de la Biblioteca de la institució, qualifica Catalunya com una "regió pròspera al nord-est d'Espanya" que sovint "ha de pagar la factura pel malbaratament d'altres regions".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document classifica els partits de l'arc parlamentari segons si estan a favor o no de la independència. CiU, ERC i la CUP els agrupa a les formacions "exclusivament o predominantment a favor de la independència", que "tenen majoria al Parlament", mentre que ICV, PSC, Ciutadans i PP estan "exclusivament o predominantment en contra de la independència". L'informe matisa que alguns d'aquests partits són explícitament independentistes, "com ERC", alguns són explícitament anti-independència, "com Ciutadans", i d'altres "mantenen una posició més ambigua". D'aquest grup posa d'exemple el president de la Generalitat i "líder de CiU", a qui qualifica com un "convers bastant recent a la causa independentista", ja que "històricament preferia més autogovern".

Cargando
No hay anuncios

L'informe emès explica que "la majoria dels partidaris de la independència" són "fortament pro-europeus": "la marxa de l'11 de setembre del 2012 es va dur a terme sota el lema: "Catalunya, nou estat d'Europa", resa el document, que reconeix "el temor" que una Catalunya independent no podria ser admesa a la UE, ja que es necessita "la modificació del Tractat de Lisboa, que requereix l'aprovació

L'informe del Parlament britànic informa de la postura que pren Madrid. "Els dos principals partits espanyols s'oposen a la independència", i especifica que "l'oposició socialista està més oberta a un major autogovern" que no pas el govern "de centre-dreta del PP". Aquestes explicacions que s'han fet arribar als parlamentaris detallen també els plans de la consulta: els partits que li donen suport, la data i les preguntes, i també s'hi explica que té el suport del Parlament, que el Tribunal Constitucional va declarar que el referèndum és "inconstitucional" i que el Congrés va "rebutjar la petició del Parlament per permetre un referèndum vinculant".

Cargando
No hay anuncios

Aquest document adjunta un sondeig de La Vanguardia on el suport a la independència arribava al 48%. S'hi explica també el paper de les consultes populars, i en concert, es posa èmfasi en què el 10 d'abril del 2011, el 90% dels votants no recolzaven l'status quo, "tot i que la participació va ser només del 21%", matisa l'informe.