Política 13/07/2014

El Parlament britànic constata el creixement de l'independentisme a Catalunya

La Biblioteca del Parlament emet un informe per explicar als seus diputats la situació política actual i les causes i conseqüències de l'augment del sobiranisme

Ara
2 min

BarcelonaEl Parlament britànic ha emès un informe de set pàgines per explicar als seus diputats el procés sobiranista de Catalunya. El document explica que el suport a la independència ha crescut en els últims anys, i remarca que "els arguments econòmics ocupen un lloc destacat en el moviment independentista". El Parlament britànic, que ha publicat aquest document a través de la Biblioteca de la institució, qualifica Catalunya com una "regió pròspera al nord-est d'Espanya" que sovint "ha de pagar la factura pel malbaratament d'altres regions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document classifica els partits de l'arc parlamentari segons si estan a favor o no de la independència. CiU, ERC i la CUP els agrupa a les formacions "exclusivament o predominantment a favor de la independència", que "tenen majoria al Parlament", mentre que ICV, PSC, Ciutadans i PP estan "exclusivament o predominantment en contra de la independència". L'informe matisa que alguns d'aquests partits són explícitament independentistes, "com ERC", alguns són explícitament anti-independència, "com Ciutadans", i d'altres "mantenen una posició més ambigua". D'aquest grup posa d'exemple el president de la Generalitat i "líder de CiU", a qui qualifica com un "convers bastant recent a la causa independentista", ja que "històricament preferia més autogovern".

L'informe emès explica que "la majoria dels partidaris de la independència" són "fortament pro-europeus": "la marxa de l'11 de setembre del 2012 es va dur a terme sota el lema: "Catalunya, nou estat d'Europa", resa el document, que reconeix "el temor" que una Catalunya independent no podria ser admesa a la UE, ja que es necessita "la modificació del Tractat de Lisboa, que requereix l'aprovació

L'informe del Parlament britànic informa de la postura que pren Madrid. "Els dos principals partits espanyols s'oposen a la independència", i especifica que "l'oposició socialista està més oberta a un major autogovern" que no pas el govern "de centre-dreta del PP". Aquestes explicacions que s'han fet arribar als parlamentaris detallen també els plans de la consulta: els partits que li donen suport, la data i les preguntes, i també s'hi explica que té el suport del Parlament, que el Tribunal Constitucional va declarar que el referèndum és "inconstitucional" i que el Congrés va "rebutjar la petició del Parlament per permetre un referèndum vinculant".

Aquest document adjunta un sondeig de La Vanguardia on el suport a la independència arribava al 48%. S'hi explica també el paper de les consultes populars, i en concert, es posa èmfasi en què el 10 d'abril del 2011, el 90% dels votants no recolzaven l'status quo, "tot i que la participació va ser només del 21%", matisa l'informe.

stats