La mesa ratificarà la suspensió de Borràs i li obrirà la porta al TC

ERC, PSC i CUP no canvien la seva posició i tot apunta que ni tan sols s'admetrà a tràmit la petició de Junts

3 min
Alba Vergés i Assumpta Escarp en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, no anirà aquest dijous a la cambra catalana, segons apunten fonts del seu entorn. Això no treu que demà ella sigui la protagonista absoluta de la jornada parlamentària, la primera del nou curs polític després de les vacances d’agost. El debut de la vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, dirigint les reunions de la mesa només té un punt a l’ordre del dia: la petició de reconsideració presentada per Junts perquè es torni a valorar la suspensió de Borràs acordada per ERC, PSC i CUP després de l’obertura de judici oral per la causa de la Institució de les Lletres Catalanes. Preveient la polèmica, ja hi ha una junta de portaveus programada que també té aquest únic punt a l’ordre del dia. Tot plegat, segons fonts dels partits, conduirà a un mateix resultat: es ratificarà la suspensió de Borràs com a diputada i presidenta de la cambra. De fet, tot apunta que la reconsideració ni tan sols s’admetrà a tràmit.

A mitjans d’agost, quan Junts va presentar la reconsideració, fonts jurídiques de la cambra ja posaven en dubte que un supòsit com aquest –l’aplicació de l’article 25.4 del reglament per suspendre un diputat quan se li obre un judici per delictes vinculats a la corrupció– no podia ser reconsiderat per la mesa, ja que era un article d’aplicació automàtica. Segons fonts parlamentàries, els partits també han obert consultes sobre aquest punt i la resposta ha sigut la mateixa. Així, els socialistes, els republicans i els cupaires, després d’escoltar diverses opinions jurídiques, són partidaris de no admetre a tràmit la reconsideració, segons fonts parlamentàries. Mentre que veus del PSC ja ho assumeixen en privat, la CUP i ERC es volen esperar a demà per ratificar-ho en públic.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, en un acte recent.

Junta de portaveus 

Això, però, no ho decidirà d’entrada la mesa, sinó que tot apunta que l’òrgan rector de la cambra elevarà el dubte sobre l’admissió a tràmit a la junta de portaveus. En aquest òrgan, el PSC, ERC i la CUP defensaran no admetre a tràmit -i per tant rebutjar d’entrada- la reconsideració i encara trobaran més aliats pel camí com els comuns. En aquest sentit, fonts del partit lila defensen que Borràs s’ha de mantenir suspesa. D’aquesta manera, s’escenificarà amb una majoria més àmplia el suport a la suspensió de Borràs, que PP, Cs i Vox també avalen. La junta de portaveus donarà la seva opinió -previsiblement a favor de la suspensió- i la mesa acabarà dictant sentència.

Fonts de l’entorn de la presidenta suspesa avisen que el fet que finalment s’acabés rebutjant l’admissió a tràmit de la reconsideració seria una situació “d’indefensió còsmica”. Més encara, afegeixen, després que aquest dimecres el Comitè de Drets Humans de l’ONU hagi dictaminat que Espanya “va violar els drets polítics” d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull quan els va suspendre de les funcions públiques abans que fossin condemnats el 2019. Les mateixes veus apunten que aquest dijous la secretària segona, Aurora Madaula (Junts), portarà el dictamen de l'ONU a la mà.

No hi serà aquest dijous, però en la vigília de la reunió de la mesa Borràs sí que ha assistit al Parlament aquest dimecres durant poca estona per conversar amb alguns diputats de Junts i també amb Madaula. És del tot improbable que s’aixequi la suspensió de Borràs i, de fet, aquest és un escenari que també podria generar dubtes jurídics. El reglament no preveu cap procés de restitució, tot i que fonts parlamentàries apunten que si es revoqués la resolució de la mesa que va suspendre Borràs, la líder de Junts tornaria a ser presidenta de forma automàtica. Si es ratifica la suspensió, Borràs ja té via lliure -com té intenció de fer- per recórrer al Tribunal Constitucional.

stats