Borràs demanarà empara al TC si el Parlament no li aixeca la suspensió

Junts considera que s'han vulnerat els drets fonamentals de la presidenta de la cambra i portarà el cas a Europa

3 min
Laura Borràs en la seva compareixença després de ser suspesa

BarcelonaL'última decisió dels membres de la mesa del Parlament del PSC, ERC i la CUP abans de marxar de vacances va ser aplicar l'article 25.4 del reglament i suspendre Laura Borràs com a diputada i presidenta de la cambra. Quan semblava que aquest episodi estava tancat almenys fins al setembre –quan s'iniciaran les negociacions entre Junts i ERC per pactar el relleu de Borràs– els juntaires han mogut fitxa: JxCat ha registrat aquest dimarts una petició de reconsideració perquè la mesa rebutgi la suspensió de la presidenta i avisa que "esgotaran tots els recorreguts administratius abans d'obrir la via judicial a Europa", el primer dels quals, demanar l'empara del Tribunal Constitucional (TC).

Per al partit, l'aplicació de l'article 25.4 "vulnera drets fonamentals com el dret a la presumpció d’innocència, el dret a la participació política i el principi de seguretat jurídica". Per això, si la mesa no rectifica, la presidenta de la cambra iniciarà el periple judicial per defensar els seus drets, un recorregut que pretenen que arribi fins al Tribunal Europeu de Drets Humans, però que irremeiablement ha de començar pel Tribunal Constitucional, malgrat les crítiques de Borràs i Junts al sistema judicial espanyol i, en especial, a aquest òrgan. No és la primera vegada que passa. L'expresident del Govern Carles Puigdemont ja va portar la mesa del Parlament al TC el gener del 2019, quan es va decidir que no podia seguir delegant el seu vot. Aleshores no li va servir de res i el tribunal li va denegar l'empara.

Sota el braç, Borràs hi portarà l'informe dels lletrats de la cambra que avala la seva versió. L'article 25.4 ha estat polèmic des de l'inici de la legislatura perquè tothom era conscient que s'arribaria al punt actual: la suspensió automàtica en obrir-se judici oral per delictes vinculats amb la corrupció. Per això, Junts va plantejar la supressió d'aquest redactat –impulsat pels grups independentistes el 2017– argumentant que vulnerava la presumpció d'innocència, però no va convèncer cap dels seus socis. La suspensió implica que Borràs ha deixat de cobrar, no té funcions executives i ni tan sols pot votar. Ara bé, la situació no és irreversible com en el cas de pèrdua de l'escó i podria recuperar el seu càrrec i els seus drets.

Substitució de la presidenta

Tot i la petició presentada per Junts, fonts parlamentàries expliquen que hi ha dubtes sobre si el 25.4 entra dins els supòsits de reconsideració. Sigui com sigui, la presidenta podrà recórrer al TC, fins i tot en el cas que la mesa no es reunís per valorar el seu recurs. De fet, el resultat seria si fa no fa el mateix perquè tant ERC com el PSC i la CUP defensen haver actuat correctament en compliment del reglament del Parlament.

Els republicans fa setmanes que demanen a Junts pactar la substitució de Borràs perquè algú altre ocupi la presidència de la cambra ni que sigui de forma transitòria fins que es resolgui el procediment judicial contra ella. Aquesta no és, ara per ara, una opció sobre la taula perquè JxCat considera que deixar vacant el càrrec simbolitza la injustícia que consideren que s'està cometent.

Per la seva banda, el PSC ja ha advertit que tirarà endavant "les mesures necessàries" perquè Borràs deixi de ser presidenta. No les ha detallat i, de fet, no té majoria suficient perquè el relleu sigui efectiu: necessitaria almenys ERC, que, de moment, no està interessada en obrir una nova crisi amb el seu soci de govern. Els comuns, que no estan representats a la mesa, també han reclamat la substitució immediata de Borràs "per acabar amb aquest culebró que està desgastant el Parlament".

stats