El PSC i els comuns volen Borràs fora immediatament de la presidència del Parlament

Junts ha decidit no substituir-la malgrat que la mesa l'hagi suspès

2 min
La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, en la concentració de suport

BarcelonaAlba Vergés és la vicepresidenta amb funcions de presidenta del Parlament des que la cambra va suspendre Laura Borràs a finals de juliol. Una situació d'interinitat que ERC ha reclamat que es resolgui ben aviat i que ara el PSC i els comuns pressionen perquè s'acabi de forma immediata. Malgrat que no van detallar com, els socialistes ja van advertir aquest diumenge que impulsarien "les mesures necessàries" perquè hi hagi nova presidenta. Aquest dilluns són els comuns els que insten tant socialistes com republicans a "no permetre la maniobra trilera de Laura Borràs". La via estàndard per fer el relleu està marcada al reglament del Parlament: convocar un ple -ho hauria de fer Vergés- per triar nou president. Però això implicaria un nou xoc entre ERC i JxCat, que ha decidit no substituir Borràs com a forma d'evidenciar el que consideren una injustícia.

"Explorarem quina és la via que pot ser més eficaç o més efectiva", deia la vicesecretària socialista Lluïsa Moret a Europa Press, que reconeixia que encara no tenen clara l'estratègia. En una entrevista a Efe, en canvi, Joan Mena (comuns) demana aquest dilluns a ERC, el PSC i la CUP -tots representats a la mesa- que es posin d'acord per destituir Borràs, triar una nova presidència i "acabar amb aquest culebró que està desgastant el Parlament". En cas que es forcés la votació, resultaria escollida presidenta de la cambra la persona que obtingués majoria absoluta en primera volta o bé fos la més votada en segona.

"Demanem a Junts que assumeixi les funcions i atribucions de la presidència del Parlament, que és el que toca, que és el que està acordat i que és el que crec que hauria de ser a partir d'ara", expressava Vergés una setmana després de la suspensió de Borràs. Els republicans, que van votar a favor de la suspensió al costat de l'oposició, no estan ara interessats en furgar més en la ferida i busquen un acord amb els seus socis de govern.

Compte reactivat

Tot i estar suspesa i, per tant, no tenir dret a vot, a dirigir els debats ni a percebre un sou del Parlament mentre duri aquesta situació, Borràs ha continuat exercint de presidenta fora de la cambra, per exemple quan ha estat convidada a fires d'estiu pel territori. També ha reactivat el compte de Twitter institucional que va crear -i que no depèn de la cambra-. Des del seu cercle remarquen que la suspensió no implica que l'hagin cessat en el càrrec.

stats